Hozzávalók (5 literes üveghez):
Elkészítése:
A hozzávalókat megmosva, megtisztítva, rétegezve az üvegbe tettem. Felöntöttem sós, meleg vízzel, a tetejére keresztben kaporszárat tettem, hogy ne tudjon megemelkedni. Erre került egy szelet kenyér. Napon 4 nap alatt készült el.
A minap kísérletezésre adtam fejem. Igaz, ez nem ér fel a részecskegyorsítás jelentőségével, de büszkén mondom: Sikerült! Sikerült kovászolnom dinnyehéjat cukkinivel, csilivel, kakukkfűvel, kaporral, gyöngyhagymával, fokhagymával. A hagyományos kovászolási eljárást követve, lenyűgöző az eredmény!
csilitől enyhén csípős, a kaportól, kakukkfűtől lágy, a hagymától, fokhagymától, csodálatos aromát kapott a mű! 5 literes üvegbe rétegeztem a kovászolni valókat, közé csilit, hagymát, 3 szál kakukkfüvet, és szárított kaporszárat tettem.
Meleg vízzel öntöttem fel, a vízhez, literenként 1 ek. sót adva. (jelen esetben 2 ek az üveghez) Tetejére száraz kenyérszelet, és napos helyen hagytam kovászolódni. Az időjárás kegyére bízva, időnként a vizet pótolva, 4 nap alatt érett meg.
Nem kellett tartanom, az uborkánál túlkovászolás esetén jelentkező nyálkásodástól. Az eredményen felbuzdulva hamarosan más összetevőkkel is folytatom a kísérletet. Bátran javaslom másoknak is. Soha nem voltam híve, hogy bármit is szemétbe dobjak, épp ezért próbáltam újrahasznosítani a dinnyehéjat. Ajánlom mindenkinek!