Szilvásgombóc

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1 kg főtt krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 tk zsír
  • ízlés szerint só
  • 25 db szilva magozva
  • 1 ek. cukor
  • 1 kk fahéj
  • olaj és zsemlemorzsa a meghempergetéshez

Elkészítése:

A krumplit sós vízben megfőzzük, melegen összetörjük, hozzátesszük a zsírt, a tojást, majd a lisztet. A lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, mert függ a krumpli víztartalmától).

Rugalmas tésztát gyúrunk, hogy könnyedén nyújtható legyen. Vigyázzunk, ne legyen túl kemény, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk!

Lisztezett munkalapon 1/2 cm vastagra nyújtjuk, egyenlő méretű négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe 1 szilvát, közepébe fahéjas kristálycukrot teszünk. A tészta 4 sarkát összefogjuk, majd gombóc alakra gömbölyítjük.

Több adagban, lobogó forró vízben kifőzzük a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, rászámolunk még 1-2 percet és már kész is.

Hideg vízzel leöblítjük, majd zsemlemorzsában meghempergetjük. Olajon a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk. Teszek hozzá 1-2 ek porcukrot és így pirítom meg. Jó, karamelles íze lesz.