Lencsés-zöldséges libacomb

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 4 libacomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg sűrített paradicsom
  • 0,5 dl fehérbor
  • szárított kakukkfű
  • 1 közepes fej zeller
  • 2 sárgarépa
  • 40 dkg lencse előző este beáztatva
  • 1 közepes póréhagyma
  • 1 ek fehérborecet
  • 2 dl fehérbor
  • 2 ek mustár
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, bors ízlés szerint
  • zsiradék

Elkészítése:

A combok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk és megszórjuk kakukkfűvel.

Egy nagy edényben kevés zsiradékot hevítünk és hirtelen elősütjük a combok mindkét oldalát.

Ezután hozzáadjuk a felaprított hagymát, paradicsompürét és kissé összekeverjük, majd felöntjük 0,5 dl fehérborral és kevés vízzel. Fedővel latakarjuk és amíg elkészítjük a zölsdégköretet, addig pároljuk. Ha szükséges, akkor a vizet közben pótoljuk.

A zöldségeket meghámozzuk és feldaraboljuk kissé nagyobb darabokra. A pórét karikázzuk.

Kevés zsiradékon elkezdjük pirítani a zellert és a répát, majd mikor már kis színt kaptak, akkor hozzáadjuk a pórét és együtt pirítjuk tovább. Közben alaposan sózzuk és borsozzuk az egészet.

A beáztatott lencsét leszűrjük, majd a répához-zellerhez adjuk a borral, ecettel, mustárral és kakukkfűvel együtt. Kevés vizet öntünk alá és felforraljuk.

Ha a zöldséges keverék felforrt, akkor elzárjuk alatta a tüzet és egy nagyobb tepsibe áttesszük és elterítjük. A főzőlevet is aláöntjük! A combokat rátesszük a lencsére és rámerjük a szaftot, a kisült zsiradékot pedig ráöntjük a lencsére.

Alufóliával lefedjük és 200 fokra melegített sütőbe toljuk. Akkor készült el az ételünk, ha a zölsdégek és a hús megpuhult, a levet pedig felszívta.