Csokis-diós álom

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
25 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Linzer:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • 2 tojássárga
  • 1-2 evőkanál tejföl

Dióhab:

  • 40 dkg dió (darált)
  • 30 dkg porcukor
  • 5 tojásfehérje
  • 1 cs vaníliás cukor
  • citromhéj
  • 1 ek baracklekvár

Csokikrém:

  • 3 egész tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 15 dkg étcsoki
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 20 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • krém közé meggylekvár

Elkészítése:

A linzerhez a száraz alapanyagokat összekeverjük, majd elmorzsoljuk a margarinnal, majd tojássárgával és tejföllel tésztát gyúrunk az egészből. 4-5 mm vastagra nyújtjuk és 6 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk.

180 fokon 10-12 percig sütjük.

Külön sütjük ki a dióhabot. A tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk apránként a vaniliás porcukrot, majd a citromhéjat és lekvárt. Végül a darált diót keverjük bele.

Nyomózsákba töltjük és kb 5 cm átmérőjű kúpokat nyomunk ki a papírral bélelt tepsibe belőle (5 cm átmérőjű poharat vízzel spricceltem, majd a papírra fordítva “nyomot” hagytam azon. Kirajzoltam a hab helyét ezzel)

180 fokon 12 percig sütjük. Ha színződik a teteje kivehetjük.

A krémhez egy tálba mérjük a darabolt csokit és a kakaót. Gőz fölött kell a tojást főzni, ezért külön erre a célra tálba tesszük az egész tojásokat és cukrot, majd gőz fölött majdnem puding állagúra “gőzöljük” folyamatos keverés mellett. Még forrón a csokis-kakaós keverékre öntjük és pár percig így hagytam. A margarint a porcukorral jól kihabosítjuk és apránként hozzáadjuk a csokis-tojásos keverékhez és folyamatosan keverjük közben a robotgéppel.

A linzerre nyomózsákkal koszorút készítünk a krémből kb 1 cm szélesen. A közepét hagyjuk üresen, abba a krém magasságáig lekvárt töltünk. Ráillesztjük a diós habot. Várunk kb fél órát, majd a tetejét megfogva csokimázba mártjuk (a tál oldalán végighúztam a linzer alját, így eltávolítva róla a felesleget) egészen a krém tetejéig, tehát csak a dióhab maradt kinn. Rácsra tesszük míg lecsöpög és megköt a csoki.

Macerásnak tűnik kicsit a süti, de a végeredmény megéri a fáradtságot. 40 db lett belőle, a csokikrémből maradt bőven, de 4-5 napig eláll és szinte bármilyen süteménybe felhasználható.