Almás kígyórétes

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

A tésztához

  • 500 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 200 ml tej
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 tojás
  • reszelt citromhéj

Az alma töltelékhez:

  • 1 kg alma alma
  • cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • fahéj

A kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál tej
  • Szóráshoz:
  • fahéjas kristálycukor

Elkészítés:

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk.

Egy lábosban ízlés szerinti mennyiségű cukorral 10-15 percig pároljuk, nem kell, hogy teljesen elpárologjon a leve. A pudingot kevés vízben elkeverjük, az almához öntjük, felforralva besűrítjük, végül fahéjjal ízesítjük.

Langyosra hűtjük.

A tésztához 100 ml meleg tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

A többi hozzávalót kelesztő tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék meleg tejjel rugalmas tésztát dagasztunk. Langyos helyen lefedve duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, kétfelé vesszük. Egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk.

Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm-enként bevagdossuk.

Középre halmozzuk a tölteléket és visszahajtogatjuk a széleket. Először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, a sütés vége felé megszórjuk fahéjas kristálycukorral és 200 fokra melegített sütőben sütjük. Langyosan lehet szépen szeletelni.