Cukormassza gombácskák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A gombákhoz (8 darab):

  • 250 g Red Velvet Smartflex massza
  • 250 g fehér Smartflex massza
  • ehető ételragasztó
  • terracotta barna Fractal porfesték
  • kukoricakeményítő a nyújtáshoz

Szükséges eszközök:

  • szilikon nyújtólap
  • gömb végű fondant formázó eszköz
  • fondant nyújtófa

Elkészítése:

A piros masszát keményítővel finoman meghintett lapon jól formázhatóvá gyúrjuk és kb 3 mm vastagra nyújtjuk. Nagyobbacskapogácsa szaggatóval 8 db kört szaggatunk ki belőle.

A fehér masszát két részre osztjuk. Egyik felét kb 1 mm vékonyra nyújtjuk és az előzőknél csak picivel kisebb, szintén 8 db kört szaggatunk ki belőle.

A másik feléből egy picit lecsípünk a gombák pettyeihez, a többit pedig egy 30 cm-es hengerré formázzuk. 8 db egyforma nagyságú szakaszt vágunk le belőle, ezek lesznek a tönkök.

A tönköket úgy formázzuk meg, hogy egyik felüket egy picit karcsúbbra sodorjuk, ez lesz a teteje, majd a másik felét kétszer finoman, függőlegesen tartva a pulthoz ütjük és állítva hagyjuk őket. A tönköket földes hatásúra pamacsoljuk úgy, hogy egy ecset hegyét a terracotta barna ételfesték porba mártjuk és összepiszkoljuk vele a tönkök alját. Így kész is a földes hatás.

A piros köröcskéinkre 1-1 fehér köröcskét helyezünk, majd egy picit sodróval átmegyünk rajtuk. Nem szabad nagyon rányomni, csak az a célunk hogy összetepadjanak. Késsel a fehér részt csillag alakban bevagdossuk, piros széleit pedig 1 mm-re behajtjuk a fehér rész felé. Ezután fogunk egy ilyen kis gombakalapot és ráhajlítjuk tenyerünkkel egy függőlegesen tartott, gömb végű fondant formázóra. Finoman addig nyomkodjuk rá, amíg szép gomba alakú nem lesz a kalapunk.

A kevéske félretett fehér masszából apró gömböcskéket gyúrunk és nyomkodunk párat a gombácskáink kalapjára. A kalap homorú belső felét vékonyan megkenjük egy kis ételragasztóval és ráhelyezzük a gombatönk tetejére. Végül pedig megkenjük a gombáink kalapjait is vékonyan a ragasztóval, hogy élethű fényt kaphassanak.

Tipp:

Ha elakadnátok, nézzétek meg az elkészítési folyamatról készült videóm a Picipiros Konyhája nevű Facebook oldalamon, ahol szívesen válaszolok a recepttel kapcsolatos kérdéseitekre is.