Pihentetés nélküli, francia macaron

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 40 g tojásfehérje
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g mandulaliszt
  • 50 g porcukor
  • csipet só
  • pár csepp citromlé

Elkészítése:

A sütés megkezdése előtt pár órával vegyük ki a hűtőből a tojásfehérjét, hogy ne legyen hideg.

A mandulalisztet és a porcukrot együtt egy sűrű szitán szitáljuk át és keverjük jól össze.

A szobahőmérsékletű tojásfehérjéhez adjuk hozzá a sót és kezdjük el közepes fokozaton habosítani. Közben 2-3 részletben adjuk hozzá a kristálycukrot. Amikor már elolvadt a cukor és a hab is habcsók állagú, akkor hozzáadjuk a citromlevet és magasabb fokozaton még 1 percig habosítjuk.

Ezután dolgozzuk a habba a porcukros-mandulás keveréket és ha szeretnénk, akkor itt színezhetjük a masszát. Én ezt is géppel oldottam meg. A száraz hozzávalók felét és a színezéket (gél vagy por állagú) hozzáadtam a habhoz és géppel alacsony fokozaton beledolgoztam, majd a másik felét is éppen csak, nehogy túlkeverjem.

Ezután spatulával átkeverjük a masszát ellenőrizve az állagát. Akkor jó, ha szép folyamatosan, szalagszerűen, lávaszerűen folyik le róla.

Ekkor egy kör alakú kinyomófejjel ellátott habzsákba szedjük a masszát és tetszőleges átmérőjű, egyforma köröket nyomunk a szilikonos sütőpapírra (én a sütőpapírt már eleve a tepsi hátára teszem és akkor már kinyomás után nem kell mozgatni sem a formázott macaronokat).

Alsó-felső sütéssel 140 fokon kb 28-30 perc alatt megsütjük. Ha nem egyenletesen süt a sütőnk, akkor hőlégkeveréssel süssük 125 fokon úgyanúgy kb 28-30 percig (legalább is az én sütőmben kellett ennyi idő).

A töltelék nálam most: sós karamell, fehércsoki-joghurt, narancs-étcsoki.