Sajtos-joghurtos pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3 púpos ek görögjoghurt
  • 1 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • kb 15-20 dkg reszelt sajt
  • 1 ek só (ízlés szerint mehet több is)

Elkészítése:

A joghurtot elkeverjük a vízzel és meglangyosítjuk. Ezután belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

Közben a lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal/margarinnal és belekeverjük a sót is.

A tojást felütjük, felverjük és felét a liszthez adjuk, majd az élesztős keveréket is beleöntjük és kézhez, edény falához nem tapadó, puha tapintású tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, akkor kevés lisztet adhatunk még hozzá.

Az edényt letekerjuk és a tésztát duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk és megszórjuk kb 10 dkg reszelt sajttal, majd feltekerjük, mint a bejglit. A felcsavart tésztát kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és a tetejét éles késsel berácsozzuk. Tetszőleges méretű szaggatóval kiszúrjuk, majd sütőpapíros tepire tesszük.

Tetejét a félretett tojással lekenjük és kevés sajttal megszórjuk (sajt helyett meget szezámmag vagy köménymag is). A leeső részeket újra összegyúrjuk és szaggatjuk.

200 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.