Töltött padlizsán

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 közepes padlizsán
  • (olíva)olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg (basmati) rizs
  • negyed cukkíni
  • 10 dkg főtt csicseriborsó/vörösbab konzerv (vagy vegyesen mindkettő)
  • 1 doboz darabolt paradicsom konzerv
  • növényi alapú feta (nem vegán étrendben lehet sima is)
  • petrezselyemzöld, só, bors és római kömény ízlés szerint

Elkészítése:

A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A padlizsánokat megmossuk és félbevágjuk. A húsát késsel bevágjuk, kevés olajjal bekenjük és a vágott felével a tepsire tesszük.

Kb 20 perc alatt puhára sütjük, majd kihűtjük.

Közben az apróra vágott hagymát kevés olajon elkezdjük pirítani a feldarabolt cukkínivel együtt. Amikor kissé megfonnyadt a hagyma, akkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a paradicsom konzervet is. Beletesszük a rizst és felöntjük kevés vízzel. Amikor a vizet beszívta a rizs, akkor pótoljuk még, amíg meg nem fől teljesen. Közben sózzuk, borsozzuk és római köménnyel ízesítjük és többször-többször átkeverjük.

A padlizsánok húsát kivesszük, felaprítjuk és belekeverjük azt is a raguba a hüvelyesekkel együtt (csicseri és bab vagy amit használunk-én mindkettőt tettem bele). Megkóstoljuk és ha kell, akkor utánízesítjük még és belekeverjük a felaprított petrezselymet is.

A kész ragut belekanalazzuk a padlizsán héjakba, sajtot szórunk rá és 200 fokos sütőben kb 15-20 perc alatt összesütjük. Ha maradna ragu, akkor azt pirítóssal fogyasszuk el. :)