Tökfőzelék fasírttal és körtesalátával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A főzelékhez:

  • 1 kg előkészített vajtök (megmosva, magozva, reszelve)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek 10 %-os ecet
  • fehérbors
  • nagy csokor friss kapor
  • 300 ml zöldség alaplé vagy víz
  • 150 ml tej

A fasírthoz:

  • 500 g darált sertéshús
  • 1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1/2 tk őrölt feketebors
  • 2 tk só
  • 1 egész tojás
  • 2-3 szelet száraz kenyér vagy 2 zsemle
  • olaj
  • 2 nagy tojás
  • finomliszt
  • zsemlemorzsa

A körtesalátához:

  • 2 körte
  • 2-3 ek fehér balzsamecet
  • 2-3 ek olívaolaj
  • friss kapor

Elkészítése:

Fasírt:

Egy kis lábasban vagy serpenyőben kevés olajon fonnyasszuk meg a hagymát és a fokhagymát.

A száraz kenyér szeleteket vagy zsemléket áztassuk vízbe pár perce, majd nyomkodjuk ki jól és tegyük egy keverőtálba. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót és jól keverjük össze.

Fasírtok formázása nyilván függ attól ki hogyan szereti. Lehet fasírtgolyó, pogácsa, esetleg rúd a sütőben elkészítve. Mi most kis fasírt párnácskákat formáztunk. Ehhez osszuk el három adagra a masszát és adagonként tekerjük hosszabb rudacska formára a fasírt alapot. Kissé lapogassuk meg a tenyerünkkel és tegyük a hűtőbe kb fél órára.

Fél óra után szeleteljük 6 cm hosszú darabokra és csak ezután távolítsuk el a fóliát nehogy szét essen szeletelés közben. Ezt követően panírozzuk be a fasírtokat a szokott módon.

Süssük 165 °C- on aranybarnára a fasírtokat, de ne tegyünk egyszerre 3-4 darabnál többet az olajba.

Körtesaláta:

Alaposan mossuk meg a körtéket. Negyedeljük, vágjuk ki a magházat, majd mandolinnal vagy késsel szeleteljük 1,5 mm vastagra.

Keverjük össze a fehér balzsamecetet, az olajat és a sót. Csak tálalás előtt forgassuk össze a dresszinget a körtével.

Tökfőzelék:

Fonnyasszuk meg a hagymát és a fokhagymát kevés olajon. Adjuk hozzá a gyalult tököt a sóval és fehérborssal együtt és főzzük kb 10 percig. Elég sok levet fog engedni, ettől nem kell megijedni.

Amint a levét elfőtte adjuk hozzá a zöldség alaplevet vagy vizet, majd mehet hozzá a tej és a csokor kapor is. Főzzük további 10-15 percig majd adjuk hozzá az ecetet. Turmixoljuk krémes állagúra, ha akarjuk át is paszírozhatjuk.

Forgassuk össze a körtét a dresszinggel és tegyünk egy keveset a tányérra. Dobjunk rá néhány friss kaporlevelet. Önstük fel a főzelékkel és tegyünk egy fasírtot a körtesaláta mellé. Nincs más dolgunk…jöhet a kóstolás.