Kókuszos csiga

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 80 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg lágy margarin
  • 4 dkg élesztő

Kenéshez:

  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • tepsi kikenéséhez margarin

Elkészítése:
Én az élesztős tésztákat a kenyérsütő gépembe szoktam összeállítani, amihez nem kell külön futtatni az élesztőt, s meg is keleszti, ha már bedagasztotta, de hagyományos módon is elkészíthető természetesen.
Egy tálba öntöm az átszitált lisztet, kis fészket csinálok a közepére, amibe belemorzsolom az élesztőt. Megszórom egy kis cukorral, kevés tejet locsolok bele a fészekbe, majd elkeverem az élesztő, tej, cukor keveréket. Felvesz annyi lisztet, hogy a liszt halom közepén lesz a kovász. Persze külön tálkában is készíthetjük.
Hagyok neki kicsit állni, majd hozzáadva a fennmaradt cukrot kidagasztom a tejjel.
Kelesztés után kinyújtom fél centis lapra. Családi adag lévén két részre is oszthatjuk. Kinyújtás után megkenem a margarin, porcukor, kókuszreszelék keverékével, feltekerem, majd 2 centis darabokra vágom. Fektetve kikent tepsibe sorakoztatom, a tészta végét a csigák alá hajtva, hogy ne forduljon ki. Ha körben a szélét kicsit megnyomkodom, a közepe szépen kiemelkedik sütés közben. Kelesztés után szép pirosra sütjük.