Snickers torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
40 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy 43*28 cm-es tepsihez:
Piskóta:

  • 3*6 tojás
  • 3*15 dkg cukor
  • 3*15 dkg finomliszt
  • 3*3 dkg kakaópor
  • 3*0,5 dl olaj
  • 3*csipet só

Tejcsokis-mogyoróvajas krém:

  • 60 dkg tejcsoki
  • 60 dkg tejszín (30 %-os zsírtartalmú)
  • 1 kg mascarpone
  • 40 dkg mogyoróvaj

Mogyorós karamell:

  • 45 dkg kristálycukor
  • 30 dkg tejszín (30 %-os zsírtartalmú)
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg sós, pörkölt mogyoró
  • vaníliaaroma vagy őrlemény

Csokis burkoló:

  • 40 dkg tejcsoki
  • 20 dkg étcsoki
  • 25 dkg tejszín (30 %-os zsírtartalmú)
  • 20 dkg vaj

Csorgatás:

  • 12 dkg fehércsoki
  • 3 kiskanál olaj
  • 45 g mogyoróvaj

Elkészítése:

Piskóta:

6 tojást elkezdünk felverni egy csipet sóval, majd 2-3 részletben hozzáadunk 15 dkg cukrot és felverjük keményre kb 10-12 perc alatt. A lényeg, hogy világosodjon ki és a térfogata kb háromszorozódjon meg.

Ekkor hozzászitálunk 15 dkg lisztet és 3 dkg kakaóport. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba, hogy ne törjük össze. A masszát a sütőpapírral bélelt vagy vajazott és lisztezett tepsibe simítjuk és 170 fokos sütőben 17-20 perc alatt megsütjük. Tűpróbát végezzünk! Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni.

A maradék két piskótát is így készítjük el. Ha csak másnap töltjük be, akkor kihűlés után csomagoljuk folapckba és tegyük hűvös helyre.

Tejcsokis-mogyoróvajas krém:

A tejcsokit és a tejszínt összeolvasztjuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap, mielőtt elkezdjük összeállítani a tortát, kivesszük a hűtőből, hozzáadjuk a mascarponét és a mogyoróvajat, majd kemény habbá verjük az egészet.

Mogyorós karamell:

A cukrot a szokásos módon karamellizáljuk. Amikor már szép színű a karamellünk, akkor hozzáadjuk a kockázott vajat és addig keverjük, amíg felolvad. Amikor ez megtörténk, akkor hozzáadjuk a felmelegített tejszínt. Vigyázzunk, mert gőzölni fog! Amikor már nem gőzöl, akkor elkeverjük és megvárjuk, amíg felolvad az összes karamell a tejszínben. Belekeverjük a vaníliát és felhasználásig hűtőbe tesszük.

A hűtőben meg fog dermedni, de felhasználás előtt ha kivesszük, akkor pár óra alatt az állaga a konyhapulton újra folyóssá válik. Töltés előtt belekeverjük a durvára vágott mogyorót is.

Összeállítás:

Az egyik lapot egy nagy tortakartonra vagy tálcára tesszük. A tejcsokis krém 1/3-át habzsákba szedjük. A maradék felét rákenjük a lapra. A habzsák végére lyukat vágunk és a krém szélére végig húzunk egy réteget, mint egy kis kerítést, ami megfogja karamellt. Ha ezzel megvagyunk akkor a krémre kanalazzuk a karamell felét. Rátesszük a következő lapot és kissé rányomjuk a karamellre, majd jön a töltés ismét. Tejcsokis krém, a szélére kis kerítés a habzsákból és szétterítjük rajta a maradék mogyorós karamellt. Az utolsó lapot is rátesszük és kissé rányomkodjuk.

Hideg helyre tesszük pár órára, hogy a krém megkössön, a torta kellően lehűljön, hogy majd burkolni tudjuk.

Közben elkészíjük a burkoláshoz a ganache-t. Egy nagyobb edénybe mérjük a hozzávalókat és összeolvasztjuk. A pulton hagyjuk és kb 2-3 óra múlva eléri a kívánt állagot, amivel már tudunk is dolgozni. Ami nem folyik le a tortáról, de még jól teríthető. NEM kell burkolás előtt KIHABOSÍTANI!!

A tortát első soron, vékonyan körbekenjük a kb fogkrém állagú ganache-al, majd visszatesszük a hűvös helyre, hogy meg tudjon kötni.

Ha az első réteg megkötött, akkor jöhet a második réteg. Közben, ha nagyon besűrűsödik a ganache, akkor pár másodpercre dobjuk be a mikróba. Igyekezzünk minél egyenletesebbre elhúzni a felületét, majd tegyük vissza hűvösre és várjuk meg, amíg teljesen megszilárdul a burkolat.

Közben készítsül el a csorgatáshoz a ganache-t. Az alapanyagokat csak olvasszuk össze. Amikor már a tortán megszilárdult a csoki burkolás, akkor csorgassuk körbe a langyos fehércsokis-mogyorsóvajas keverékkel. Én ezt habzsákkal kiviteleztem.

A maradék krémekkel, snickers csokival és ízlés szerint díszíthetjük.