Hozzávalók egy 43*28 cm-es tepsihez:
Piskóta:
Tejcsokis-mogyoróvajas krém:
Mogyorós karamell:
Csokis burkoló:
Csorgatás:
Elkészítése:
6 tojást elkezdünk felverni egy csipet sóval, majd 2-3 részletben hozzáadunk 15 dkg cukrot és felverjük keményre kb 10-12 perc alatt. A lényeg, hogy világosodjon ki és a térfogata kb háromszorozódjon meg.
Ekkor hozzászitálunk 15 dkg lisztet és 3 dkg kakaóport. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba, hogy ne törjük össze. A masszát a sütőpapírral bélelt vagy vajazott és lisztezett tepsibe simítjuk és 170 fokos sütőben 17-20 perc alatt megsütjük. Tűpróbát végezzünk! Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni.
A maradék két piskótát is így készítjük el. Ha csak másnap töltjük be, akkor kihűlés után csomagoljuk folapckba és tegyük hűvös helyre.
A tejcsokit és a tejszínt összeolvasztjuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap, mielőtt elkezdjük összeállítani a tortát, kivesszük a hűtőből, hozzáadjuk a mascarponét és a mogyoróvajat, majd kemény habbá verjük az egészet.
A cukrot a szokásos módon karamellizáljuk. Amikor már szép színű a karamellünk, akkor hozzáadjuk a kockázott vajat és addig keverjük, amíg felolvad. Amikor ez megtörténk, akkor hozzáadjuk a felmelegített tejszínt. Vigyázzunk, mert gőzölni fog! Amikor már nem gőzöl, akkor elkeverjük és megvárjuk, amíg felolvad az összes karamell a tejszínben. Belekeverjük a vaníliát és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A hűtőben meg fog dermedni, de felhasználás előtt ha kivesszük, akkor pár óra alatt az állaga a konyhapulton újra folyóssá válik. Töltés előtt belekeverjük a durvára vágott mogyorót is.
Az egyik lapot egy nagy tortakartonra vagy tálcára tesszük. A tejcsokis krém 1/3-át habzsákba szedjük. A maradék felét rákenjük a lapra. A habzsák végére lyukat vágunk és a krém szélére végig húzunk egy réteget, mint egy kis kerítést, ami megfogja karamellt. Ha ezzel megvagyunk akkor a krémre kanalazzuk a karamell felét. Rátesszük a következő lapot és kissé rányomjuk a karamellre, majd jön a töltés ismét. Tejcsokis krém, a szélére kis kerítés a habzsákból és szétterítjük rajta a maradék mogyorós karamellt. Az utolsó lapot is rátesszük és kissé rányomkodjuk.
Hideg helyre tesszük pár órára, hogy a krém megkössön, a torta kellően lehűljön, hogy majd burkolni tudjuk.
Közben elkészíjük a burkoláshoz a ganache-t. Egy nagyobb edénybe mérjük a hozzávalókat és összeolvasztjuk. A pulton hagyjuk és kb 2-3 óra múlva eléri a kívánt állagot, amivel már tudunk is dolgozni. Ami nem folyik le a tortáról, de még jól teríthető. NEM kell burkolás előtt KIHABOSÍTANI!!
A tortát első soron, vékonyan körbekenjük a kb fogkrém állagú ganache-al, majd visszatesszük a hűvös helyre, hogy meg tudjon kötni.
Ha az első réteg megkötött, akkor jöhet a második réteg. Közben, ha nagyon besűrűsödik a ganache, akkor pár másodpercre dobjuk be a mikróba. Igyekezzünk minél egyenletesebbre elhúzni a felületét, majd tegyük vissza hűvösre és várjuk meg, amíg teljesen megszilárdul a burkolat.
Közben készítsül el a csorgatáshoz a ganache-t. Az alapanyagokat csak olvasszuk össze. Amikor már a tortán megszilárdult a csoki burkolás, akkor csorgassuk körbe a langyos fehércsokis-mogyorsóvajas keverékkel. Én ezt habzsákkal kiviteleztem.
A maradék krémekkel, snickers csokival és ízlés szerint díszíthetjük.