Nutellás csíkos

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg friss élesztő vagy 14 g szárított
  • 2 nagyobb csipet só
  • 14 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg vaj vagy margarin (Ha zsiradékként csak vajat vagy margarint szeretnénk használni, akkor a zsír elhagyásával
  • használjunk összesen 65 g mennyiséget)
  • 6 dkg zsír
  • 6 ek narancspaszta: 3 ek (vagy 3 narancs reszelt héja)
  • 420 ml tej
  • a kakaós tésztához: 8 g holland kakaópor és kevés tej

Töltelék:

  • kb 30 dkg mogyorókrém

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelttésztát dagasztunk úgy, hogy a végén dolgozzuk bele a zsiradékot. A tésztát elfelezzük és az egyik részébe belegyúrjuk a tejben elkevert kakaóport.

Mindkét tésztát letakarjuk és kelesztjük 45 percig, majd 8-8 darabra osztjuk és gömbölyítjük. Így pihentetjük újabb 10 percig.

A világos tésztákat kilapítjuk és belecsomagoljuk a sötét cipókat. Újabb 15 percig pihentetjük. A pihentetett gömböket téglalap alakúra kinyújtjuk, majd a felületüket óvatosan beírdaljuk. Megfordítjuk, megkenjük kevés mogyorókrémmel, feltekerjük és kör alakúra formázzuk, végeit összenyomkodjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, majd 45-60 percig kelesztjük. Felvert tojással lekenjük a kelesztés végén, majd 200 fokos sütőben 14-16 perc alatt szép pirosra sütjük a péksüteményeket.

Porcukorral megszórva tálaljuk.