Nagymama almás pitéje

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy kb 39*26 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 15 dkg zsír (lehet vajjal is készíteni, de én mindíg zsírral készítem)
  • 2 tojássárgája
  • 2 púpos ek tejföl

Töltelék:

  • 2,5 kg lereszelt, savanykás alma
  • fahéj
  • vaníliás cukor
  • édesítés ízlés szerint

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal jól összedolgozzuk és 2 részre osztjuk. Mindkét részt külön-külön becsomagoljuk és hideg helyre tesszük kb 1 órára.

A töltelékhez a lereszelt almát kissé kinyomkodjuk és 5 dkg vajon megpároljuk, majd megszórjuk fahéjjal, vaníliás cukorral és cukorral.

A tepsit kivajazzuk és lisztezzük. Az egyik tésztát kikisodorjuk a tepsi méretére és beleterítjük, majd rásimítjuk a kihűlt almát. A másik lapot rátesszük és 180 fokos sütőben kb 30 percig sütjük. Még forrón porcukorral megszórjuk.