Habos szelet eperrel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 45 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 tk sütőpor
  • 1 citrom héja
  • 5 tojássárgája
  • csipet só

Töltelék:

  • 5 tojásfehérje
  • 18 dkg porcukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 1 tk citromlé
  • 50 dkg eper

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezt végezhetjük géppel és kézzel is, majd 1/3-2/3-ad arányban elosztjuk és folpackba csomagoljuk. A kisebbik tésztát fagyasztóba, a nagyobbikat csak a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

Közben előkészítjük a töltelék hozzávalóit. Az epret megmossuk, a csumáját kivesszük és felvágjuk.

A nagyobbik tésztarészt egy kb 20*30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk. Megszurkáljuk az alját villával és előmelegített 180 °C-os sütőben 15 percig elősütjük.

Közben a töltelékhez a fehérjét félig felverjük, majd kisebb adagokban hozzáadjuk porcukorba belekevert keményítőt is. Kemény, masszív habbá verjük. Végül belekeverjük a citromlevet és vaníliát.

A forró lapra rásimítjuk a habot, majd rászórjuk az aprított epret. A fagyos tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeljük.

Visszatoljuk újabb 35-40 percre a sütőbe a süteményt.

Nekünk elég vastag lett az alján a linzer réteg. Ha vékonyabbra szeretnétek, süssétek kicsit nagyobb tepsiben!

Teljesen kihűlve szeleteljük recés késsel és tálaljuk porcukorral megszórva.