Tortapiskóta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók 2 db 25 cm-es formához:

  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 7 tojás
  • 2 lime vagy citrom
  • 1 kk vaníliaaroma
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só

Elkészítése:

A tojások sárgáját az átszitált porcukorral és a lime/citrom frissen facsart levével könnyedre, fehéredésig verjük. A sütőporral elkevert lisztet a sárgájás habra szitáljuk, spatulával összeforgatjuk a lime/citrom reszelt héjával és a vaníliaaromával együtt.

A tojások fehérjét egy csipet sóval keményre verjük, két evőkanállal kiveszünk belőle és a sárgájás masszához keverjük. Ezután hozzáadjuk a többi fehérjét, ezt viszont már a spatulával csak finoman átforgatva tesszük, nehogy a hab “összetörjön”.

Két részletben, bélelt kapcsos formába vagy zsíradékkal vékonyan átkent szilikon formába töltjük, majd 5-6x határozott függőleges mozdulatokkal a pulthoz csapjuk az alját, hogy a légbuborékokat kiütögethessük belőle.

Előmelegített sütőben 170 °C-on kb 20 perc alatt tűpróbáig sütjük, majd rácson, formájában hagyva hűlni hagyjuk. Csak akkor vesszük ki a formából, ha már langyosra hűlt.