Naspolya pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 230 g hideg, felkockázott margarin
  • 1 ek cukor
  • egy csipet só
  • 320 g finomliszt
  • 6 ek jeges víz

Krémhez:

  • 600 g naspolyabél (kb 800 g naspolyából)
  • 2 kisebb tojás
  • 1 nagy narancs reszelt héja és leve
  • 120 g méz
  • 5 ek zsíros tejszín
  • őrölt fahéj, szegfűszeg és gyömbér ízlés szerint

Elkészítése:

A margarint, cukrot, sót és a liszt felét robotgéppel 10 percig dagasztjuk, majd hozzáadjuk a jeges vizet és a maradék lisztet, majd további 5 percig dagasztjuk. Ezután a tésztát folpackba csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.

A krémhez a naspolyát meghámozzuk, kimagozzuk. Hozzáadjuk a tojást, naracshéjat, narancslevet, mézet és a tejszínt és robotgéppel 2-3 percig lassan elkeverjük, a végén ízlés szerint fűszerezzük.

A tésztához kiválasztunk egy torta vagy piteformát, vékonyan kikenjük vajjal. A tésztát lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, esetleg kicsit lecsíphetünk belőle a díszítéshez. Belehelyezzük a kinyújtott tésztát a formába, belenyomkodjuk, villával az alját megszurkáljuk.

Babot vagy mogyorót öntünk rá, hogy ne púposodjon fel és előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütjük. Kivesszük belőle a babokat/mogyorót és hagyjuk langyosra hűlni. Ezután beleöntjük a krémet, ha csippentettünk le tésztát, akkor díszítjük vele a pitét és visszatesszük sülni a sütőbe addig, amíg a teteje szép aranybarnára sül.

Porcukorral és tört mogyoróval vagy szeletelt mandulával hintve tálaljuk.