Vörösbársony karácsonyfagömb torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 300 ml olaj
  • 500 g finomliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 4 tk sütőpor
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 560 g barnacukor
  • 1 tk só
  • 400 ml író
  • 4 tk vaníliaaroma
  • 30 ml piros ételfesték
  • 4 nagyobb tojás

Krém:

  • 500 ml cukrászhab
  • 250 g mascarpone
  • 10 ek tojáslikőr
  • 4 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csomag bourbon vanília

Bevonat:

  • 500 g piros fondant
  • 200 g fehér fondant

Formához:

  • félgömb alakú tortaforma
  • fondant simító lapocska
  • hópehely formájú nyomókorong
  • szalag

Elkészítése:

A piskótához egy tálban a lisztet, kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, cukrot és sót elkeverjük, egy másik edényben az írót, az olajat, vaníliaaromát, ételfestéket.

A száraz alapanyagokhoz kanalanként hozzáadjuk a nedveseket és minden alkalommal jól elkeverjük, míg a végén szép, csomómentes nem lesz.

Egy félgömb alakú tortaformát kibélelünk, majd beletöltjük a tésztát és előmelegített sütőben, légkeverés mellett 160 fokon kb 30-40 percig sütjük, tűpróbáig. Ezután a formában hagyjuk hűvös helyen teljesen kihűlni.

A krémhez a cukrászhabot felverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojáslikőrt, a mascarponét és a bourbon vaníliát. 30 percig hűtőben tároljuk.

A piskótát óvatosan kiborítjuk a formából, majd lapjában egy éles késsel három részre vágjuk. Jó vastagon megkenjük krémmel a lapok között, a maradékkal pedig bevonjuk a tortát úgy, hogy sima legyen a felülete.

A piros fondantot porcukros szilikon lapon kör alakban kinyújtjuk, majd a szilikonról finoman a félgömb piskótánkra borítjuk.

A fondant széleit a gömb aljához nyomkodjuk ügyelve rá, hogy a felület ne legyen ráncos a piskótán, az alján kilógó részeket pedig körben levágjuk. Fondant simító lappal addig simítgatjuk a tortánkat, amíg a felülete szép egyenletes nem lesz.

A fehér fondantot kinyújtjuk, majd a nyomókorongokkal kis hópihéket szaggatunk ki belőle és a tortára simítjuk őket. A maradék fondantból a torta tetejére fogantyút formázunk és egy szalagot átfűzünk rajta.

Fogyasztás előtt legalább 2 órán át hűtőben hűtjük.