Mákos bejgli (glutén, laktózmentes és cukormentes is)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 15 g útifűmaghéj liszt
  • 50 g vaj
  • 150 ml laktózmentes tej
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk eritrit
  • csipet só
  • 1 tojásfehérje
  • gluténmentes liszt a nyújtáshoz

Töltelékhez:

  • 300 g darált mák
  • 150 g eritrit
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 200 ml laktózmentes tej
  • 1 tk őrölt fahéj

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összeforgatjuk, alaposan átgyúrjuk, majd folpackba csomagolva egy órát hűtőben pihentetjük.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, majd alacsony láng felett kb 3-4 perc alatt lassan összefőzzük. Hagyjuk kihűlni.

A pihentetett tésztát két részre osztjuk, mentes liszttel megintett felületen kinyújtjuk kb 20*25 cm-esre. Megkenjük a mákos krémmel úgy, hogy mind a négy szélén 2 cm üres részt hagyjunk. Széleiket behajtjuk, óvatosan feltekerjük.

Megkenjük a bejgliket tojássárgájával és hagyjuk hűvös helyen rászáradni. Ezután a fehérjével kenjük le, várunk míg rászárad. Utána tűvel körbeszúrkáljuk a bejgliket, mégegyszer lekenjük fehérjével és előmelegített sütőben 160 fokon aranybarnára sütjük. Ha langyosra hűlt, fóliába tekerjük.