Mákos krémes másként

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Mákos rész:

  • 15 dkg darált mák
  • 5 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • fél cs sütőpor
  • 1 tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl tej

Piskóta:

  • 3 tojás
  • 3 ek finomliszt
  • 3 ek cukor

Vaníliás krém:

  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 15 dkg puha vaj
  • 3-4 ek barack vagy meggylekvár

Elkészítése:

A mákot, sütőport, citrom héját és a lisztet összeforgatjuk. Ezután belekeverjük az olvasztott vajat, tojást és a tejet is. Csomómentesre dolgozzuk a masszát, majd belesimítjuk a sütőpapíros tepsibe.

Elkészítjük a piskótatésztát. Az egész tojásokat kb 10 perc alatt felverjük a cukorral. Beleszitáljuk a lisztet és óvatos mozdulatokkal csomómentesre keverjük a tésztát.

A tepsiben várakozó mákos rétegre simítjuk a piskótát.

180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A cukorból, pudingporból és a tejből elkészítjük a pudingot. Folpackkal letakarjuk és langyosra hűtjük. Amikor már kellőképpen kihűlt a puding, akkor hozzáadjuk a vajat is és jól kihabosítjuk az egészet.

A tepsiből kifordítjuk a mákos-piskótás részt, így a piskóta lesz alul. A mákos réteget kenjük meg vékonyan lekvárral, majd simítsuk rá a vaníliás krémet. Tegyük hűvös helyre tálalásig.