Meggyes-mákos kosárka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 24 darabhoz:
Tészta:

  • 30 dkg rétesliszt (fele lehet finomliszt is)
  • 12 dkg margarin
  • 12 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 evőkanál tej

Töltelék:

  • meggylekvár (vagy másmilyen savanykás lekvár)
  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg darált mák
  • fél kiskanál szódabikarbóna

Elkészítése:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagolva 1-2 órát hűtőben pihentetetjük.

Pihenés után a tésztát 24 részre osztjuk és gombócokat formázunk belőle.

Rétesliszttel meghintjük a formákat, a gombócokat is és így a formákba nyomkodjuk a tésztát.

A tojásfehérjéket elkezdjük habnak felverni, majd a vége felé belekeverjük a porcukrot is és kemény habbá verjük az egészet. A mákhoz hozzákeverjük a szódabikarbónát és a habhoz dolgozzuk óvatosan.

A koskárkák aljába lekvárt teszünk, majd erre a mákos habot.

180 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.