Lajcsi szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Hozzávalók
egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
  • 40 dkg liszt
  • 1 csapott tk szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 ek méz
  • 2 ek kakaópor
  • 5 dkg vaj
Puncsos krém:
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs puncs pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 1 ek rum vagy aroma
Vaníliás krém:
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg vaj/margarin

Tetejére:

  • csokimáz (10 dkg étcsoki és 70 g tejszín, 40 g fehércsoki és 20 g tejszín a díszítéshez)

Elkészítése:

Vízgőz felett összeolvasztjuk a vajat, tojásokat, cukrot, mézet, kakaóport és a szódabikarbónát.

A lisztet egy edénybe mérjük és a kakaós keveréket ráöntjük. Elkezdjük összedolgozni kanállal vagy spatulával és amikor már nem tudjuk tovább keverni, akkor kézzel összegyúrjuk. Vigyázat, ragadni fog a tészta!

Lisztezett felületen 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát. Mindegyik tésztacipót lisztezett felületen kinyújtjuk kb 20*30 cm-es lappá és tepsi hátán 190 fokon sütőben kb 10 perc alatt megsütjük.

A krémekhez a cukrot és pudingport csomómentesen elkeverjük a tejben, majd sűrűre főzzük. A puncsoshoz hozzáadjuk a rumot vagy aromát. Még langyosan mindkét ízű pudingot kihabosítjuk a vajjal vagy margarinnal.

Az egyik lapot tálcára tesszük, rákenjük egyenletesen a puncsos krémet, lapot teszünk rá és erre kenjük a vaníliás krémet, majd befedjük az utolsó lappal.

Nehezéket teszünk rá és egy éjszakát állni hagyjuk.

Másnap elkészítjük a tetejére a mázat. A tejszínt és a csokit összeolvasztjuk, majd bevonjuk vele a sütemény tetejét. Ízlés szerint díszíthetjük. Amint a máz megdermedt, akkor szeletelve tálaljuk.