Szalalkális-sajtos perec

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg reszelt sajt
  • kb fél ek só (ízlés szerint lehet több is)
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag szalalkáli
  • 140 g tejföl

Tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • reszelt sajt
  • ízlés szerint magvak: szezám, egész mák, len…stb

Elkészítése:

A liszthez hozzáadjuk a sót, szalalkálit és a vajjal vagy margarinnal alaposan elmorzsoljuk.

Hozzáadjuk a sajtot, tojássárgáját és a tejfölt, majd az egészet tésztává gyúrjuk.

A tésztát 4-5 mm vastagra nyújtjuk és perec kiszúróval kiszaggatjuk. A pereceket tepsibe sorakoztatjuk és enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük, majd megszórjuk sajttal vagy magvakkal.

200 fokra melegített sütőben kb 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Perec helyett készíthetünk belőle sajtos rudat is, csak akkor nyújtsuk vékonyabbra, mert sütés közben eldőlhet.

Dobozba téve, másnapra finom omlós lesz.