Diós csodakifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 180 ml tejszín
  • 5 tojássárgája

Kenés:

  • olvasztott zsír

Töltelék:

  • 5 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg darált dió

Szóráshoz:

  • vaníliás porcukor

Elkészítése:

A liszthez hozzáadjuk az apró darabokra vágott vajat/margarint és jól elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat és a tejszínt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.

A kész tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokat egyenként vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk és lekenjük kevés olvasztott zsírral, majd szorosan feltekerjük. Így készítjük el az összes tésztát és formázzuk rudakká, majd félretesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A tojásfehérjéket elkezdjük felverni a porcukorral, majd amikor már elég kemény a hab, akkor beleforgatjuk a diót is.

Az egyik tésztarudat magunk elé vesszük, majd 16 egyenlő részre vágjuk. A részeket egyenként háromszög alakúra nyújtjuk és a szélesebb felére teszünk 1 teáskanálnyi tölteléket. Elkezdjük feltekerni, de arra figyeljünk, hogy a két szélét alaposan nyomkodjuk össze, ne folyjon ki a töltelék sütés közben.

Kiflivé formázzuk a betöltött tésztát, majd sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a süteményeket.

230 fokra melegített sütőben kb 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. A többi tésztát is ugyanígy készítjük el és sütjük.

Amikor kihűltek a kiflik, akkor vaníliás porcukorral bőven megszórjuk.

Fémdobozba téve 2-3 hétig is eláll, ha marad belőle. :D