Almás-sós karamellás torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 45 dkg finomliszt
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 1,5 teáskanál só
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk szegfűbors
  • 1 tk szerecsendió
  • 340 g sótlan vaj vagy margarin (szobahőmérsékletű)
  • 15 dkg barna cukor
  • 30 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 710 g cukrozatlan almaszósz

Sós karamellhez:

  • 30 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 2,4 dl tejszín
  • 3 ek víz
  • 2-4 nagy csipet só (ízlés szerint)

Almás réteghez:

  • 3-4 alma
  • kevés víz
  • fahéj

Vaníliás mascarpone habhoz:

  • 40 dkg tejszín
  • 50 dkg mascrpone
  • 10 dkg porcukor, ha a tejszín nem cukrozott
  • vaníliaőrlemény vagy paszta

Elkészítése:

Tészta:

A száraz hozzávalókat egy edénybe mérjük (liszt, szódabikarbóna, sütőpor, só, fahéj, szegfűbors, szerecsendió).

A puha vajat/margarint alaposan kihabosítjuk úgy, hogy 2-3 részletben beledolgozzuk a cukor-barnacukor keverékét. Ezután egyesével hozzáadjuk a tojásokat és azokkal is alaposan eldolgozzuk.

A vajas részhez adjuk az almaszószt és ezzel is elkeverjük. Ezután több részletben beledolgozzuk a száraz hozzávalókat. Ne ilyedjünk meg, sűrű lesz a tészta, de ilyennek kell lennie!

Egy magas falú, 22 cm átmérőjű tortaformát alul és az oldalán is sütőpapírral bélelünk, majd a masszát beleöntjük és elsimítjuk.

180 fokra melegített sütőben kb 1-1,5 óra alatt megsütjük. Akkor jó, ha egy saslik pálcát beleszúrva már nem ragad rá a massza.

Amint elkészült a tészta, kivesszük a sütőből és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Érdemes a töltés előtti nap elkészíteni, így éjszaka ki tud hűlni rendesen.

Sós karamell:

A cukrot egy vastagabb falú edénybe mérjük és hozzáadjuk a vizet, majd elkezdjük karamellizálni. Ne keverjük, csak rázogassuk! Különben a karamell csomós lesz!

Ha elkészült a karamell, akkor belekeverjük a vajat és addig kavarjuk, amíg el nem olvad. Ekkor beleöntjük a tejszínt is és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, majd sóval ízesítjük. Vigyázzunk, hogy kóstolásnál ne égessük meg a forró szósszal a szánkat!

Egy edénybe öntjük és másnapig (vagy amikor a tortát összeállítjuk) a konyhapulton, szobahőmérsékleten hagyjuk. Érdemes ezt is elkészíteni a töltés előtti napon.

Almás réteg:

Az almákat meghámozzuk, magházukat kivesszük és felkockázzuk. Kevés vizet öntünk alá, fahéjat adunk hozzá és roppanósra pároljuk. Ha maradna alatta víz, akkor öntsük az almát szűrőbe és hagyjuk lecsepegni.

Mascarpone hab:

A tejszínt elkezdjük felverni (ha nem cukrászhabot használunk, akkor adjuk hozzá a porcukrot is). Mikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a mascarponét és a vaníliát, majd kemény habot verünk az egészből.

Összeállítás:

A mascarpone habból és karamellből hagyjunk a díszítéshez is!

A teljesen kiűlt tésztát 4 lapra vágjuk. Az egyik lapot egy nagy tálcára/forgatható tortaállványra tesszük. A mascarponés krémet habzsákba szedjük. Csiga vonalban nyomunk belőle a tésztára, majd egyenletesen elsimítjuk. Ezután a szélére is nyomunk a habból, kerítés gyanánt, hogy megfogja a karamellt.

A karamellt is habzsákba tesszük (ha eldobhatót használunk, akkor kicsi lyukat vágunk a végén) és ebből is csiga vonalban nyomunk a habra. A karamellre jön az alma úgy, hogy mindenhová egyenletesen jusson. Erre egy újabb lapot teszünk, melyre krém jön, karamell és ismét alma. Újabb lap, mascarpone hab, karamell és alma, majd az utolsó lappal befedjük.

A maradék mascarponés habbal bevonjuk a tortát kívülről, majd a tetejére rácsorgatjuk a karamellt és ízlés szerint díszítjük. Ha almával szeretnénk díszíteni, akkor a vágott felületét kevés citromlével kenjük meg, így nem fog megbarnulni.