Grízes-mézes süti

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy gáztepsihez:
A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 6 dkg vaj (puha)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 4 ek tejföl
  • 2 ek méz

A krémhez:

  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 6 dl tej
  • 5 evőkanál búzadara
  • 5 ek lekvár vagy dzsem (ízlés szerinti mennyiségű és ízű)
  • 10 dkg tortabevonó (a mázhoz)

Elkészítése:

Lassú tűz mellett megfőzzük a grízt a tejjel, majd hűlni hagyjuk.

Ez idő alatt elkészítjük a tésztát: a tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk, majd 4 részre osztva, lemeztepsi nagyságúra nyújtjuk.

A lemeztepsik hátát vajjal kenjük és liszttel hintjük, majd a tésztát óvatosan ráhelyezzük. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg azt nem látjuk, hogy már szép barnás a színe.

A porcukrot és a vajat összedolgozzuk, majd hozzáadva a grízt, robotgéppel krémessé keverjük.

Az első lapot tálcára helyezzük, majd a krém felével megkenjük, a második lapot lekvárral töltjük meg, a harmadik lapot a krém másik felével. Ráhelyezzük óvatosan a negyedik lapot és erre kerül a csokimáz.

Kb. 1 napig pihentetjük, hogy jól megpuhuljon. Ízlés szerint szeleteljük.

Tipp:

Nagyon szeretem ezt a sütit. Sokáig kerestem, mire rátaláltam a tökéletesre. :) Remélem, hogy nektek is ízleni fog, és sokan ki is próbáljátok. Azt hittem, hogy nehéz elkészíteni, de kellemesen csalódtam, mert hamar megvan, a puhulási időt leszámítva. :) Próbáljátok ki ti is bátran.