Hozzávalók egy 20 cm-es szilikon tortaformához:
Tésztához:
Töltelék:
Díszítés:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd gépben vagy kézzel 10 percig dagasztjuk.
Én gép nélkül, kézzel készítettem, ezesetben kis lisztet tehetünk a tészta köré dagasztáskor, hogy ne ragadjon annyira a kezünkre. Vigyázzunk rá, hogy ne vigyük túlzásba a lisztet, mert akkor nem lesz légiesen könnyű a tésztánk.
A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, átgyúrjuk, majd kocka alakúra formázva, folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát másnap a hűtőből kivesszük, lisztezett deszkán A4-es méretűre gyújtjuk.
A margarin nyújtásához kiterítünk egy A4-es nagyságú sütőpapírt, félbe hajtjuk és a jobb felére helyezzük a margarint. Ráhajtjuk a margarinra a sütőpapír bal felét, tetejét egy sodrófával beütögetjük, hogy fellazítsuk a margarint. Ezután behajtjuk picit a papír széleit, majd szépen kinyújtjuk a margarint a sütőpapír lapjai között, akárcsak egy tésztát.
A kinyújtott margarint a tészta jobb oldalára helyezzük, ráhajtjuk a bal felét és óvatosan, lassan elkezdjük sodrófával nyújtani felfelé és lefelé. Nagyon fontos a nyújtásnál, hogy ne siessünk, ne nyomjuk rá erősen, mert a tészta kilyukadhat és átüthet rajta a margarin!
Amikor kétszer akkorára nyújtottuk hosszában, megtartva az eredeti szélességét, akkor lisztbe mártott kenőecsettel jól “átporoljuk” a tésztát. Ekkor az egyik felét a tészta negyedéig lehajtjuk, átporoljuk, a hosszabb felét pedig ráhajtjuk és annak is a tetejét átporoljuk. Folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve lisztezett deszkára helyezzük, újra hosszában kinyújtjuk, de most kicsivel hosszabbra, negyedéig behajtjuk, aztán hosszabb felét rá, közben ugyanúgy minden hajtás előtt és után átlisztezzük. Újra becsomagoljuk, újra fél órát pihentetjük.
Pihentetés után lisztezett deszkán kb 30*30 cm-es négyzetté nyújtjuk, átporoljuk lisztes ecsettel, széleit egy éles késsel picit levágjuk hogy látszódjanak a tészta rétegei, majd két ujjnyi vastag csíkokat vágunk le belőle.
A csíkokat összecsípjük a végeinél egyetlen hosszú csíkká toldva, majd szorosan feltekerjük, a csík végét pedig ujjbeggyel elnyomkodjuk a tekercsen.
Belehelyezzük a szilikon formába, majd előmelegített sütőben 160 fokon kb 20 percig sütjük. Ezután megfordítjuk a tekercset a formában tetejével lefelé és még 15 percig sütjük, vagy addig, amíg szép aranybarna színe nem lesz.
Euztán a formájában, rácsra helyezve hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez 200 ml tejet a vaníliás cukorral felforralunk. A sárgáját, lisztet, keményítőt kikeverjük 100 ml tejjel, majd alaposan elkeverve lassan a a cukros tejhez öntjük. Alacsony lángon addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a zselatint és hagyjuk teljesen lehűlni.
A kihűlt krémet hegyes végű habzsákba töltjük (itt műanyag, csavaros fejű töltőt használtam), hurkapálcával beleszúrunk arányosan a tekercs mind a négy oldalába és azokon a lyukakon át, mintegy megkönnyítve a töltést benyomjuk a töltőcső fejét a tésztába és annyi krémet nyomunk bele, amitől még nem feszül szét a tészta.
Tetejét vastagon meglocsoljuk az olvasztott csokival, megszórjuk szórócukorral és csigatartó állványba vagy szalvétatartóba helyezzük a csoki dermedéséig.
Ez a croissant a hetekben indult el világhódító útjára a New York-i Lafayette pékségből. Kinézetre ugyan úgy fest, mint egy egyszerű csiga és valóban sok munkát igényel, de ez annál sokkal több,nagyobb, laktatóbb és mennyei az íze! Mindenki megérdemli hogy egyszer maga is kipróbálja! :)