Amerikai sütőtökkrém pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók egy 24 cm-es piteformához:
Tésztához:

  • 200 g finomliszt
  • 25 g porcukor
  • 100 g puha margarin
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 ek vaníliaaroma

Krémhez:

  • 500 g sütőtök
  • 30 g barnacukor
  • 110 g kristálycukor
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 2 tk fahéj
  • 20 g olvasztott margarin
  • 100 ml tej

Mázhoz:

  • 200 g porcukor
  • 4 ek víz
  • 2 tk narancssárga ételszínezék

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva fél órán át hűtőben pihentetjük.

A sütőtököt felcikkezzük, héját levágjuk, majd kis kockákra vágjuk. Fedő alatt puhára főzzük, leszűrjük, pépesítjük és hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, a fűszereket, majd folytonos keverés mellett a margarint és a tejet is. Az egészet csomómentesre keverjük.

Egy piteformát zsiradékkal átkenünk, kilisztezünk. A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett deszkán átgyúrjuk, kör alakúra kinyújtjuk akkorára, hogy a piteformán túlnyúljon, majd belehelyezzük. Kézzel az alját lenyomkodjuk és a kilógó széleit egy éles késsel levágjuk. Villával alaposan megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben először 160 fokon 15 percig sütjük, majd kivesszük és hagyjuk langyosra hűlni. Beletöltjük a krémet és visszatesszük a sütőbe még 30 percre vagy amíg készre nem sül. Ezt onnan tudhatjuk majd, hogy a közepe nem fog az ujjunkhoz ragadni.

Ha készre sült a pite, hagyjuk kihűlni. Ezután a porcukrot elkeverjük az ételfestékkel és a vízzel, majd a sűrű mázat eloszlatjuk a pite tetején és hagyjuk rádermedni.