Eperhabos fagyitorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
250 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 20 cm-es formához:
Tészta (6 db tortalaphoz):

  • 600 g finomliszt
  • 5 tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 8 nagy tojás
  • 600 g porcukor
  • 230 g margarin
  • 500 ml tej
  • 6 ek vaníliaaroma
  • 6 ek olaj
  • pár csepp rózsaszín, akvamarin és zöld ételfesték

Krém:

  • 1 csomag eper ízű pudingpor
  • 400 ml tej
  • 200 ml felvert tejszín
  • 1 üvegcse eperaroma
  • 1 ek cukor

Bevonáshoz:

  • 600 ml tejszín
  • pár csepp zöld és akvamarin ételfesték

Díszítés:

  • egy csomag színes szórócukor
  • kókuszgolyó alaptészta, kakaópor nélkül
  • 2 tábla fehércsoki
  • pár csepp rózsaszín és akvamarin ételfesték
  • téli fagyi
  • egy kanál méz

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 160 fokra. Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral.

Egy mély edényben a tojásokat kezdjük el kézi habverővel magas fokozaton felverni, majd 1 perc után öntsük hozzá a porcukrot. Ezután verjük tovább pár percig, amíg a hab duplájára nő és kifehéredik.

Öntsük egy hőálló edénybe a tejet, kockázzuk bele a margarint, majd mikrohullámú sütőben melegítsük addig, amíg a margarin felolvad a tejben. Adjuk hozzá a vaníliát és az olajat is.

Egy tálban keverjük el a lisztet a sóval és a sütőporral, majd a keverékből 4 kanállal, a habverőt közepes fokozatra állítva adjunk hozzá a lisztes keverékből, majd a tejesből. Ha elsimult benne, adjuk hozzá a liszt negyedét, majd a tej negyedét. Keverjük tovább. Végül adjuk hozzá a maradék lisztet és tejet. Folyós, híg lesz a tészta, de ne ijedjünk meg tőle, a habverőt magas fokozatra állítva 3-4 percig verjük a tésztát tovább ami szépen elkezd majd sűrűsödni. Vegyük alacsony fokozatra és 1 percig kevergessük így.

A tésztát két részre osztjuk, egyiket rózsaszín, a másikat menta színűre színezzük. 4-4 merőkanálnyit bélelt formába töltünk. Ütögessük körbe a forma oldalát az esetleges buborékok miatt.

160 fokon 30 percig sütjük, majd rácson hűlni hagyjuk. Ugyanígy süssük ki a többit is, így 6 db finom, puha tortalapunk lesz.

A pudingporból a cukorral és a tejjel sűrű pudingot főzünk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután habverővel közepes fokozaton kásásra verjük és kanalanként hozzáadagolva a felvert tejszínt, aromát, könnyed krémet keverünk belőle.

A tortalapokat rétegezzük a krémmel egy rózsaszín, egy menta váltakozással. Összemérjük a hurkapálcák magasságát a torta tetejének magasságával, ugyanakkorára vágjuk őket és szorosan összefogva őket belenyomjuk függőlegesen a torta közepébe. Erre azért lesz szükség, hogy a torta a magassága miatt ne legyen instabil és ne csússzon szét.

A tejszínt mentaszínűre színezzük, felverjük, majd bevonjuk vele a tortánkat.

1-1 tábla fehércsokit gőz felett felolvasztunk. Az egyikbe pár csepp akvamarin színt, a másikba pár csepp rózsaszín ételfestéket csepegtetünk és simára keverjük.

A rózsaszín csokit a torta közepére csorgarjuk, spatulával szélei felé néhány helyen lecsorgatjuk. Kakaó nélküli, fél ökölnyi kerek kókuszgolyó alapot gyúrunk, rátesszük a torta tetejére és kiskanállal finoman meglocsoljuk a kék színű csokival.

Szórócukorral meghintjük a gombócot, a torta alját, majd mézzel picit megkenjük a télifagyi száját és azt is a szórócukorba mártjuk, végül ráhelyezzük a gombócra.

Minimum 2 órát hűtőben pihentessük szeletelés előtt.