Kis hableány torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Piskótához:

  • 20 tojássárgája
  • 20 tojásfehérje
  • 20 ek cukor
  • 12 ek finomliszt
  • 8 ek kakaópor

Krémhez:

  • 500 ml habtejszín vagy cukrászhab (habtejszín esetén plusz 4 ek porcukor)
  • 250 g mascarpone
  • 10 ek eperlekvár
  • 2 ek eperaroma

Bevonáshoz:

  • 300 ml habtejszín

Tetejére:

  • 300 ml habtejszín
  • 250 g fehér fondant
  • 2 g szikrázó rózsaszín ehető csillámpor
  • 5 g színtelen ehető csillám
  • 1 tubus kék ételfesték

Egyéb díszítő elemek:

  • 50 g rózsaszín-fehér hableány formájú cukorka
  • pár szem rózsaszín cukorgyöngy
  • játékbaba, -delfin, -csikóhal, -halacskák

Amire még szükség lesz:

  • tetszőleges formájú sütemény kiszúró
  • habzsák csillag alakú fejjel
  • ecset

Elkészítése:

A piskótához a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a cukorral. Hozzákeverjük a lisztet, a kakaóport és nyolc kanálnyit a felvert fehérjéből. A fehérjét spatulával óvatosan a sárgájás részhez öntjük, vigyázva, hogy ne törjön.

A tésztát 4 részletben, bélelt, nagy kockatepsibe töltjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük tűpróbáig. Ezután rácson teljesen hagyjuk kihűlni.

A krémhez felverjük a tejszínt, hozzáadjuk az eperlekvárt, aromát, mascarponét és sűrű, sima krémmé elegyítjük.

A lapokat vastagon megkenjük a krémmel úgy, hogy legfelülre piskóta kerüljön, majd egy éles késsel szimmetrikusra, egyenesre vágjuk a torta oldalait, hogy sehol se lógjon ki egy lap sem.

A levágott, nem krémes piskótadarabokat vágjuk apró kockákra, egy marék is elég belőle és hintsük meg vele a torta tetejét, ettől fog tényleg hullámosnak tűnni a torta felszíne.

200 g fondantot kinyújtunk. Egy vonalzó segítségével lemérjük a piskóta oldalait és ugyanekkorára vágjuk a fondantot. A tetejéhez közel, középtájon szaggassunk ki süteményformával valamilyen alakot a fondantból (én csillag formát használtam) és óvatosan helyezzük a torta tetejére a kinyújtott, formával kiszúrt anyagunkat.

A bevonáshoz verjük habbá a habtejszínt és egyenletesen oszlassuk el a torta oldalán.

Egy kávéscsészébe tegyünk pár csepp ételfestéket néhány csepp vízzel, majd ecsettel kezdjük átkenegetni vele a fondant felszínét hogy szép, tengerkék színű legyen.

A habtejszínt felverjük három-négy csepp kék ételfestékkel, majd habzsákból szép, hullámszerű mintát nyomunk körbe a torta tetején. Egy kávéscsészébe félreteszünk a kék habtejszínből.

A csillag alakú szaggatás széleit kicsit késsel felpiszkáljuk, majd ecsettel ici-picit megkenegetjük a kék habtejszínnel, így olyan hatást fog kelteni, mint a habzó tenger. Egy-két helyen késsel vágjunk bele a fondantba egy-két tetszőleges helyen, piszkáljuk fel a vágott széleket és kenjük meg a habtejszínnel. Az egyik ilyen vágásba nyomjuk bele a delfint, mintha épp a vizet szelné.

A hableány figura farkához kinyújtjuk a maradék fondantot, vágjunk ki belőle két egyforma lapos sellőfarok mintát, késsel mintázzuk meg. Egy kis csészében egy ek rózsaszín csillámot keverjünk el egy kk vízzel és ecsettel kenjük meg vele mindkét sellőfarok minta egy-egy oldalát. Ha rászáradt, egyik felét a sellő csipő magasságától alulra, másikat felülre helyezzük, majd felülről hajtsuk hátra rajta a fondantot és simítsuk el.
Kész is a kis hableányunk, ültessük a csillagocska közepére.

A torta alját szórjuk meg a rózsaszín-fehér cukorkával, sarkaiba helyezzünk pár cukorgyöngyöt és hintsük meg a torta tetejét egy kis színtelen csillámmal a csillogó tengervíz hatásáért.

Fogyasztás előtt 2 órát hűtőben pihentessük.