Tejfölös-párizsis csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 20 g friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 1 púpos tk só
  • 1 tojás

Töltelék:

  • tejföl
  • 20-25 dkg párizsi
  • kb 10 dkg sajt

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

Egy edénybe tesszük a sót, hozzáadjuk a lisztet, tojást, olajat és az élesztős tejet, majd az egészet alaposan összedolgozzuk és dagasztjuk kb 10 percig. Ha nagyon ragadna a tészta, akkor kevés lisztet adjunk még hozzá, de vigyázzunk, hogy lágy maradjon!

A kész tésztát lisztezett edénybe tesszük, letakarjuk és kb 1 órán át kelesztjük.

Közben a párizsit apró darabokra vágjuk, a sajtot pedig lereszeljük.

A megkelt tésztát kb fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, téglalap alakúra. A tésztát lekenjük tejföllel (a szélén hagyjunk el kb 2 cm-ert) és szórjuk rá a párizsit, majd a sajtot.

Tekerjük fel a tésztát a hosszabbik oldala mentén, de ne túl szorosan. A szélét, amire nem kenjünk tejölt, kissé vizezzük meg, majd tekerjük fel, így a tészta összetapad és nem fog szétnyílni.

A tésztát vágjuk kb 1,5 ujjnyi vastag csigákra és tegyük sütőpapíros tepsire. Takarjuk le és kelesszük kb 30 percig.

Közben a sütőt melegítsük el 200 fokra. A megkelt csigák tetejét és oldalát kenjük le felvert tojással, majd kb 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.