Sajtos-gombás quiche

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 325 g finomliszt
  • 230 g hideg margarin kockákra vágva
  • 4-8 ek jeges víz
  • 1 ek cukor
  • 1 tk só

Töltelék:

  • 250 ml tej
  • 40 dkg csiperke gomba
  • 4 tojás
  • 1 ek friss petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 tk só
  • 1 ek olaj
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1 tk őrölt bors
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • 1/2 vagy egy kis fej vöröshagyma
  • 100 g fetasajt
  • 200 g (edami) sajt

Elkészítése:

A tésztához a lisztet elkeverem a sóval, cukorral, majd elmorzsolom benne a hideg, felkockázott margarint és kanalanként hozzáadom a jeges vizet. Dagasztás közben érezni fogjuk, kell-e még hozzá egy kis víz, ha túl kemény, kanalanként még adhatunk hozzá.

A tésztát legalább 10 percig gyúrjuk a tálban, majd lisztezett deszkán alaposan átdolgozzuk, amíg teljesen sima tésztát nem kapunk. Ezután celofánba csomagolva 1 órára fagyasztóba tesszük.

A töltelékhez a vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, majd olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a szeletelt gombát és fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a tojásokat, a tejet, a reszelt edamit, a morzsolt fetát és a pici vízben feloldott keményítőt.

A tésztát kivesszük a fagyóból és lisztezett deszkán, folyamatosan gyúrva piteforma nagyságú kört nyújtunk belőle. Ezután a piteformát kivajazzuk, kilisztezzük, beleegyengetjük a tésztát, szélén átszaladunk egy késsel és belül villával összeszurkáljuk.

Előmelegített sütőben 160 fokon kb 15 percig sütjük, majd beleöntjük a tölteléket és kb 30 percig sütjük tovább.

Szeletelés előtt fél órát hűlni hagyjuk.