Erdei gyümölcsös-vaníliás máktorta

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 6 tojásfehérje
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál mák (darált)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 cs sütőpor

Vaníliás krém:

  • 500 ml tej
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 30 g étkezési keményítő
  • 100 g fehér csokoládé
  • 6 tojássárgája
  • 200 ml tejszínhab
  • 100 g margarin vagy vaj

Gyümölcskrém:

  • 450 g erdei gyümölcs
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 150 ml víz

Tetejére:

  • 150 ml tejszín
  • 150 g csokoládé

Elkészítése:

A tortaformát előkészítünk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tojásfehérjéket elkezdjük kihabosítani. Közben több részletben beledolgozzuk a cukrot és addig verjük, amíg kemény habot nem kapunk. Ekkor hozzáadjuk a lisztet, sütőport és a mákot, majd a gép legalacsonyabb fokozatán elkeverjük a masszát.

A mákos massza felét a tepsibe simítjuk, majd kb 15 perc alatt megsütjük. Amint megsült a tészta, utána a maradék masszával ugyanígy járunk el.

Az eredi gyümölcshöz hozzáadjuk a cukrot és 50 ml vizet és felforraljuk. Kb 5 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. A pudingport a maradék vizzel elkeverjük, hozzáadjuk a gyümölcspéphez és sűrűre főzzük.

Még forrón elkenjük a mákos lapokon és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojássárgákat és a cukrot fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a pudingport, keményítőt és kevés tejet, majd csomómentesre keverjük az egészet. Felöntjük a maradék tejjel, majd állandó keverés mellett sűsűre főzzük. Vigyázzunk, mert könnyen leéghet!!

A még forró krémhez hozzáadjuk a csokit és a margarin, majd addig keverjük, amíg el nem olvadnak a krémben. Folpackkal letakarva kihűtjük.

Amikor a krém kihűlt, akkor a tejszínt elkezdjük felverni. Amikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a krémet is és az egészet jól kihabosítjuk.

Egy tortatálra tesszük az egyik lapot és rákenjük a krém felét. Rátesszük a másik lapot és rákenjük egyenletesen a maradék krémet.

A tejszínt felforraljuk, majd hozzáadjuk a csokit és addig keverjük, amíg a csoki teljesen el nem olvad és a keverék csak langyos lesz.

A csokiganache-t óvatosan ráöntjük a krémre és egy éjszakára hűtőbe tesszük.