Duplán diós sütemény

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók egy kb 20*35 cm-es tepsihez:
Piskóta:

  • 4 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 8 ek víz
  • 0,5 cs sütőpor
  • 5 dkg darált dió
  • csipet só

Krém:

  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 20 dkg puha margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg darált dió
  • ízlés szerint rum vagy aroma

Tetejére:

  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg cukor

Elkészítése:

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Az egész tojásokat a sóval elkezdjük kihabosítani. 10-12 perc alatt kb háromszorosára fog nőni a tojások térfogata, de közben több részletben beledogozzuk a cukrot is.

Amikor a tojás már jól kifehéredett és jó habos, akkor hozzáadjuk a vizet és azzal is elkeverjük. Utána a lisztet és a sütőport dolgozzuk bele a masszába. Vigyázzunk, hogy a habot ne törjük össze!

A piskótamassza felét a tepsibe öntjük, majd a másik felébe belekeverjük a diót és a sima tészta tetejére tesszük kanállal kis halmokban.

Kb 20 perc alatt megsütjük a lapot, majd rácsra téve kihűtjük.

A krémhez a tojássárgákat és a cukrot fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a pudingport és kevés tejet, majd az egészet csomómentesre keverjük. Beledolgozzuk a maradék tejet és kis lángon, állandó keverés mellett besűrítjük a krémet. Folpackkal letakarva kihűtjük.

A kihűlt krémhez hozzáadjuk a margarint, diót és a rumot, majd kihabosítjuk az egészet.

A kész krémet a kihűlt piskótára simítjuk.

A tojásfehérjéket gőz felett elkezdjük kihabosítani, majd több részletben beledolgozzuk a cukrot és addig verjük, amíg kemény habot nem kapunk.

A tojáshabot a krémre simítjuk, majd néhány órára hűvös helyre tesszük.