Aszalt barackkal és marcipánnal töltött mézes puszedli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 7,5 dkg rétesliszt
  • 7,5 dkg méz
  • 7,5 dkgg porcukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 kisebb tojás
  • 0,5 kk szódabikarbóna
  • 2 kk mézeskalács fűszer (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)

A töltelékhez:

  • aszalt sárgabarack
  • marcipán

A mázhoz:

  • olvasztott fehér és étcsoki kevés olajjal elkeverve
  • 1 tojásfehéje, 10 dkg porcukor, kevés citromlé

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral jól kihabosítjuk, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk a masszát.

A kész tésztát folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük minimum néhány órára, de akár egy éjszakát is ott tölthet.

A nagyobb barackokat elfelezzük, majd mindegyikbe teszünk 1-1 kis darab marcipánt.

A jól lehűtött tésztát elfelezzük. Az egyik felét rúddá sodorjuk és nagyjából azaonos méretűre vágjuk. A korongokat egyesével ellapítjuk és mindegyik közepébe teszünk egy marcipánnal töltött barackot. A tésztából gömböt formálunk, tenyereink között kissé ellapítjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.

A kész puszedliket 170 fokos sütőben kb 8-10 perc alatt megsütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a csokikat az olajjal külön-külön felolvasztjuk, majd belemártjuk a puszedliket vagy leöntjük és hagyjuk megszáradni.

A tojásfehérjés mázhoz a cukrot és a tojásfehérjét egy edénybe tesszük. Gőz főlé tesszük és elkezdjük felverni. Közben kevés citromlevet is adunk hozzá. Amikor belenyúlva csípi az ujjunkat a hab, akkor levesszük a gőzről és belemárjuk a süteményeket. Másnapig hagyjuk száradni.