Mézes-mustáros karaj savanyú káposzta ágyon

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Hús:

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 50 dkg szeletelt, csont nélküli karaj
  • 2 dl víz
  • 4 babérlevél
  • frissen őrölt bors, só ízlés szerint
  • kevés zsiradék
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál mustár

Köret:

  • 40 dkg krémes túró
  • 5 csapott evőkanál búzadara (szükség esetén tegyünk még hozzá keveset)
  • 2 tojás
  • só, kapor ízlés szerint

Elkészítése:

A húsok mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk.

Egy tepsit vagy jénait vékonyan kizsírozunk vagy olajozunk. A kinyomkodott káposztát egyenletesen beleterítjük (ha szeretnénk előtte mossuk ki és kissé csavarjuk ki a levét), majd rátesszük a babérleveleket és végül a húsokat. Felöntjük a vízzel.

Alufóliával lefedjük és 1,5 órán keresztül pároljuk 180 fokos sütőben.

Amikor a hús megpuhult, akkor a mézet, mustárt és keveset a hús szaftjából jól elkeverjük és meglocsoljuk vele a húsokat, majd visszatoljuk további 15 percre a sütőbe.

Közben elkészítjük a köretet is. A túrót, tojásokat, sót, kaprot és a búzadarát jól elkeverjük és 1 órára betesszük a hűtőbe. Időnként átkeverjük és ha nagyon folyós a massza, akkor keverünk még bele kevés búzadarát.

Nekem a végére sem lett a massza kézzel forázható és nem is szerettem volna, hogy nagyon dara íze és kemény állaga legyen, így a felforralt, de nem lobogó vízbe fagyis kanállal adagoltam bele. Egyáltalán nem főtt szét! Egy sem!

Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, akkor még 1-2 percig főzzük, majd kiszedjük.

A kész húsokat a kapros túrógombóccal és kevés tejföllel tálaljuk.