Puha mézeskalács

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 50 g vaj vagy margarin
  • 60 g kristálycukor
  • 125 g méz
  • 250 g finomliszt
  • 1 tasak sütőpor
  •  1/2 tk szódabikarbóna
  • 1-1 tk őrölt fahéj, reszelt friss gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, szegfűbors1 citrom héja reszelve
  • 1 narancs héja reszelve
  • 1 tojás

A díszítéshez:

  • 120 g porcukor
  • 1 tojás fehérje

Elkészítése:
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot, majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.
A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
5-12 órára hidegre tesszük.
Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket.
A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze.
200 °C -ra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni sütés után, és díszíthetjük cukormázzal, amit porcukorból és egy tojás fehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra, és hagyjuk megszáradni.