Flódni

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1/2 dl fehér bor
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 db tojás a kenéshez

Az alma töltelékhez:

  • 25 dkg alma reszelve
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj

A dió töltelékhez:

  • 6 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 mk reszelt citromhéj
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 2 dkg mazsola
  • 2 dkg kekszmorzsa
  • 2 dkg méz

A mák töltelékhez:

  • 6 dkg cukor
  • 10 dkg mák
  • 1 mk fahéj
  • 1 mk citromhéj reszelve
  • 2 dkg mazsola
  • 2 dkg kekszmorzsa
  • 2 dkg méz

A 4. töltelékhez:

  • szilvalekvár

Továbbá:

  • 1 db 20×30 cm-es tepsi
  • sütőpapír

Díszítéshez:

  • fél dió karamellbe forgatva

Elkészítése:

A tésztához az élesztőt feloldjuk kevés langyos vízben, de nem futtatjuk fel.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a bort, a tojássárgáját, egy kevés sót és jól kidolgozzuk. A tésztát 5 részre osztjuk és letakarva a hűtőben fél órát pihentetjük.

Az alma töltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük a dióval, a mazsolával, cukorral, az őrölt fahéjjal.

A dió töltelékhez felfőzzük a cukrot fél dl vízzel, amikor forr, a darált dióra öntjük, majd a reszelt citromhéjjal, az őrölt fahéjjal, a mazsolával, a morzsával és a mézzel elkeverjük.

Így készítjük el a mák tölteléket is.

A tésztát 5 egyforma, tepsi nagyságúra nyújtjuk és a tepsibe fektetjük.

Rákenjük a dió tölteléket, majd tésztalap, a mák töltelék, újabb tésztalap, alma töltelék, tésztalap, szilvalekvár és tésztalappal fedjük le.

A tésztát a felvert tojással lekenjük és villával jól megszurkáljuk. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.