Szószba bújtatott csirkemell bundás krumpilval

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • 3 ek liszt
  • 1 kk pirospaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 1-2 evőkanálnyi vaj
  • 250 ml tejszín
  • 200 ml húsleves alaplé
  • 2-3 kk mustár
  • 1-1,5 kk worcestershire szósz

A krumlihoz:

  • kb 1 kg krumpli
  • 0,5-1 ek pirospaprika
  • 3 ek liszt
  • 1-2 kk fokhagymapor (ki hogyan szereti)
  • 0,5-1 kk őrölt kömény
  • kevés olaj

Elkészítése:

A húst szeletekre vágjuk és ha kell, akkor kicsit kiklopfoljuk (hanyagolható, jobb ha nem túl vékony). Sózzuk és borsozzuk, majd mindkét oldalát megkenjük fokhagymával.

A lisztben elkeverjük a pirospaprikát, majd beleforgatjuk a húsokat.

Egy nagyobb, forró serpenyőben, amiben kevés olajat forrósítottunk, mindkét oldalát átsütjük, majd félretesszük picit, ha lehet melegen tartva.

Ugyanebben a serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mustárt és a tejszínt. Ha nem találjuk elég sűrűnek, akkor megszórhatjuk még egy pici liszttel. Jól elkeverjuk (én habverővel keverem simára) és felöntjük az alaplével, majd a worcestershire szósszal ízesítjük és kevergetve főzzük. A sűrűséget ízlés szerint redukálhatjuk – kevesebb alaplevet öntünk hozzá vagy fokozatosan adagoljuk.

A végén visszahelyezzük a húsokat a szószba és még pár percig hadjuk együtt főni.

A krumplit alaposan megmossuk. Ha nagyobbak, akkor szeleteljük, majd sós vízben puhára főzzük (figyeljünk, hogy ne főzzük szét!!).

A lisztet elkeverjük a pirospaprikával, fokhagymával, köménnyel és sóval.

A krumplit hagyjuk lecsepegni, egy mély tálba tesszük, majd meglocsolom egy kis olajjal és ráöntjük a fűszerezett lisztett és jól ősszekeverjük/összeforgatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt ropogósra sütjük.