Pásztorpite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Raguhoz:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 ek paradicsompüré (aranyfácán)
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 dl vörösbor
  • 2 ek finomliszt
  • 3-4 dl víz
  • 2 babérlevél
  • só, bors, rozmaring, kakukkfű

Krumplipüré:

  • 1 kg krumpli
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 tojássárgája
  • só, bors, szerecsendió
  • ízlés szerint reszelt sajt

Sütéshez:

  • ízlés szerint zsemlemorzsa
  • 5-7 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A hagymát és a répát felkockázzuk. Egy serpenyőben felforrósított zsiradékon megdinszteljük a hagymákat. Hozzáadjuk a fűszereket, a sárgarépát és a paradicsompürét, majd rövid ideig pirítjuk.

Hozzáadjuk a darált húst, amit szintén fehéredésig pirítunk. Megszórjuk liszttel és felöntjük a borral és kevés vízzel. Ízesítjük még ízlés szerint.

Mikor majdnem kész, hozzáöntjük a borsót is. Én tettem bele egy kis szójaszószt is.

A krumplipürét a hagyományos módon megfőzzük. Hozzáadjuk a fűszereket ízlés szerint, a vajat, tejet és a tojások sárgáját, majd krumplinyomóval simára dolgozzuk.

Belekeverjük a reszelt sajtot is, újra eldolgozzuk.

Egy pitetál aljára öntjük a húsos ragut, amit befedünk a burgonyapürével, végül a tetejét először megszórjuk zsemlemorzsával és reszelt sajttal.

180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Miután kissé kihűlt cikkekben kiemelhető lesz a tepsiből.