Húsgombóccal rakott karfiol

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej karfiol
  • 10 dkg rizs
  • 50 dkg darált pulykahús
  • 1 csomag tejszínes-fokhagymás csirke alap
  • 500 ml főzőtejszín
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, bors, vegeta, fokhagymapor
  • ízlés szerint petrezselyemzöld

Elkészítése:

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és feltesszük enyhén sós vagy vegetás vízbe főni.

Közben összeállítjuk a gombócokat. A darált húshoz adunk sót, borsot, vegetát (elhagyható), petrezselyem zöldjét, fokhagyma port, 1 ek zabpehelylisztet és az egészet jól összedolgozzuk. A húsos masszából gombócokat formálunk, majd félretesszük.

A rizs előfőzzük. Kevés zsiradékon előbb megpirítjuk a leöblített rizst, majd kétszeres vízmennyiséggel felöntjük és forrásig nagy lángom, majd lefedve kis lángon puhára főzzük.

A csirke alapot elkeverjük a tejszínnel. Ha kell, akkor kevés vízzel lazítjuk.

A gombócokat serpenyőben, kevés felforrósított zsiradékon megpirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és néhány percig főzzük.

Egy jénai tál aljára kerül az elkészült rizs, rá a megfőtt karfiol, végül a húsgombócokat is elrendezzük rajta.

A tejszínnel leöntjük, végül megszórjuk reszelt sajttal és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe kb 30 percre.