Hozzávalók2 rúdhoz:
A tésztához:
A kalácstészta lekenéséhez:
A kalács kenéséhez:
Elkészítése:
Az élesztőt cukros tejben megfuttatjuk,majd összedolgozzuk a liszttel,a tojás sárgával,tojás fehérjével,sóval és annyi langyos tejjel dagasztjuk be,hogy közepes keménységű kelt tésztát kapjunk. Amikor már egyenletes,”szálas” a tészta,beledolgozzuk az olajat is. A tésztát megfelezzük. Az egyik marad fehéren. A másikba beledagasztjuk a tejjel összekevert kakaót. Jól kidolgozzuk és külön edényben mind kettő tésztát duplájára kelesztjük. A megkelt tésztákat,a kakaósat és a világosan hagyottat is 4 részbe vágjuk.
Mindegyik tésztát téglalap alakúra kisodorjuk,olajjal lekenjük.
Egy világos,megkenve olajjal,ráfektetve a kakaósat.
Sodrófával rásodorjuk,hogy összetapadjon,majd feltekerjük,mint a bejglit. Mindegyiknél így járunk el. Minden 2.-nál alul van a kakaós és rá a sárga. A következőnél sárga alul,rá a kakaós lap. 2-2 rudat összefonunk,sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Újból kelesztjük,addig míg a tepsit kitölti. A tejet a tojás sárgájával összekeverjük és a kalácsunkat lekenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük,ha barnulna,fóliával a tetejét letakarjuk.