Potica avagy szlovén diós tekercs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 kk só
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg lágy vaj
  • 1 tojás
  • kb 2 dl langyos tej

Töltelék:

  • 25 dkg darált dió
  • 2 ek kakaópor
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1-2 ek rum
  • kb 50 ml tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás

Elkészítése:

A tésztához kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojást, a felfutott élesztőt, a tejet és összegyúrjuk, majd beledagasztjuk a vajat.

A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A töltekhez a diót összekeverjük a kakaóval, fahéjjal, cukrokkal. A tejet felmelegítjük a vajjal, a rummal majd hozzáöntjük a diós keverékhez, hozzáadjuk a tojássárgáját is.

A fehérjét kissé felverjük és összeforgatjuk a diós keverékkel.

A tésztát kb 70*45 cm-es nagyságúra nyújtjuk, elkenjük rajta a tölteléket és feltekerjük. A tésztahengert a képen látható módon belehelyezzük a sütőpapírral bélelt (25*11 cm) formába és hagyjuk a duplájára kelni.

Ezután lekenjük a tetejét olvsztott vajjal és 180 °C-ra melegített sütőben szép aranybarnára sütjük (kb 50 perc).