Karamellás-almás sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Karamellszirup:

  • 30 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dl habtejszín

Tészta:

  • 12,5 dkg puha vaj vagy margarin
  • 12,5 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 1 dl karamellszirup
  • 1 dl tej
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1 tasak sütőpor

Almás krém:

  • 30 dkg reszelt alma
  • 3 dl 100 %-os almalé
  • kb 5 dkg cukor
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • karamellszirup
  • 1 kk őrölt fahéj

Tetejére :

  • 3,5 dl habtejszín
  • karamellszirup

Elkészítése:

A karamellsziruphoz a cukrot borostyánszinűre karamellizáljuk, majd hozzácsurgatjuk a meleg tejszínt és hozzákeverjük a vajat. Pár percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni.

A tésztához a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 20 * 30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tésztához a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a karamellszirupot és a kakaós, sütőporos lisztet.

A masszát a tepsibe simítjük és kb 30 perc alatt (tűpróbáig) sütjük.

Az almát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, 1 dl almalevet, a maradék karamellszirupot (keveset félreteszünk belőle a díszítéshez) és összeforraljuk, majd besűrítjük a maradék almalében elkevert pudingporral.

A krémet még melegen a kihűlt tésztára simítjuk és teljesen kihűtjük.

A tejszínt habbá verjük és a sütemény tetejére kenjük, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Ezután forró vízbe mártott késsel felszeleteljük és a szeleteket megcsurgatjuk a félretett karamellsziruppal.