Diós csokoládétorta

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 200 g dióbél
  • 250 g vaj
  • 200 g étcsokoládé (70%)
  • 4 tojás
  • 2 és 1/2 dl cukor
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1 ek konyak (elhagyható)
  • 1 dl liszt

Csokoládéglazúrhoz:

  • 200 g étcsokoládé (70%)
  • 1 dl habtejszín
  • 3/4 dl cukor
  • 75 g szobahőmérsékletű vaj

Díszítéshez:

  • kb 25 g felezett dióbél

Elkészítése:

A dió kb 1/4-ét durvára felaprítottam, a többit finomra őröltem.

A vajat felolvasztottam, a csokoládét darabokra tördeltem, és a meleg vajban hagytam felolvadni. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A tojássárgáját fehéredésig kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadtam a csokoládés vajat, a diót és a konyakot, végül a lisztet, és simára kevertem.

Óvatosan beleforgattam a habot. A masszát egy 24 cm átmérőjű kivajazott, zsemlemorzsával beszórt tortaformába öntöttem, és 175 fokon 10 percig sütöttem, majd 150 fokra csökkentettem a sütő hőmérsékletét, és még kb. 40 percig sütöttem.

A glazúrhoz a habtejszínt felfőztem a cukorral, hozzáadtam a darabokra tördelt csokoládét és kis darabokban a vajat, közben kevergettem, amíg sima nem lett. 2-4 órán át állni hagytam, majd a kihűlt tortára kentem. Dióval díszítettem.