Banános-csokoládés tekercs

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:
A tésztához:

  • 6 tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 2 ek fekete kakaópor
  • 1 csapott evőkanál sötét kakaópor
  • 3 púpozott evőkanál finomliszt

A fordításhoz:

kb 1 evőkanál finomliszt

A krémhez:

  • 1 tojás
  • 1 csomag (4 dkg) vanília ízű pudingpor
  • 2 ek kristálycukor
  • 3,5 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 púpozott evőkanál keserű kakaópor
  • 2 banán

A tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 ek olaj

Elkészítése:

A tésztához a tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük. A kakaóport, a lisztet és a sütőport összeforgatjuk, majd a tojássárgás masszához dolgozzuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk.

Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk és közepes lángon (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 12 percig sütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert ha kiszárad, nehezebb feltekerni, törik.

A még meleg tészta tetejét enyhén meglisztezzük, a sütőpapírnál megemelve a tepsiben megfordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Konyharuhára tesszük és azzal együtt feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.

A krémhez 2,5 dl tejet felforralunk. A maradék 1 dl tejet, a tojást a pudingporral simára keverjük. A felforralt tejet kicsit hűlni hagyjuk, majd habverővel a pudingos keveréket belekeverjük. Teszünk hozzá 2 evőkanál cukrot és visszatéve a tűzhelyre állandó keverés mellett a habverővel sűrűre keverjük, de nem főzzük, mert akkor összeugrik! Nagyon figyelni kell, időben levenni és kevergetve kihűteni.

A puha vajat először magában, majd a porcukorral és a vaníliás cukorral keverjük krémesre. Apránként a kihűlt, kikevert, főzött krémhez adjuk. Ezután elfelezzük és az egyik felét a kakaóval barnára színezzük.

A tésztát miután kitekertük először a vaníliás krémmel megkenjük, majd a kakaós krémet rásimítjuk. A meghámozott banánokat a felénk eső oldalára hosszában rárakjuk, majd szorosan föltekerjük és a papírjába visszacsomagoljuk.

2 órán át hűtőszekrényben dermesztjük. Ezután kicsomagoljuk, átrakjuk egy tortapapírral bélelt tálcára.

A mázhoz az étcsokoládét az olajjal felolvasztjuk gőz felett és a süteményt bevonjuk vele. Én szilikon ecsettel vastagon átkentem, így sokkal tisztább volt vele dolgozni, majd hűtőbe tesszük.

Amikor megszilárdult a máz, akkor forró vízbe mártott késsel szeleteljük.