Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tésztához:
Krémhez:
Citromzseléhez:
Citromos bonbonok (opcionális):
Díszítéshez:
Elkészítése:
Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét egy csipet sóval felverjük. A tojások sárgását a kristálycukorral habosra keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral és fokozatosan a tojássárgájához adjuk. Egynemű masszává keverjük.
A tojásfehérjéből vert habot apránként hozzáadjuk a tojássárgás masszához, és a tál aljáról felfelé irányuló mozdulatokkal összeforgatjuk a sűrű masszával, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Egy 24 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd a piskótatésztát beleöntjük. 175 fokra előmelegített sütőben kb 30 percig, tűpróbáig sütjük.
A megsült tésztát kiborítjuk a sütőformából és hagyjuk teljesen kihűlni.
Addig elkészítjük a túrós krémet. A túrót villával összetörjük. A citromok levét kifacsarjuk, egy kevés citromlében elkeverjük a zselatint, a többit hozzáadjuk a túróhoz, illetve a citromok héját is belereszeljük. A zselatinos citromlét felmelegítjük és egy picit hűlni hagyjuk.
A tejszínt felverjük, majd apránként a túrós-citromos krémhez keverjük. Ha szépen elkeveredett, akkor lehet ízlés szerint hozzáadni a porcukrot, ennek mennyisége attól is nagyban függ, hogy a tejszínünk cukrozott volt vagy sem. Én cukrozott habalappal készítettem, ehhez még 10 dkg porcukrot tettem.
A langyosra hűlt zselatint is belekeverjük a krémbe. Ettől lehet egy picit folyékonyabbá válik, de nem kell megijedni, amint hűtőbe kerül szépen meg fog dermedni.
Ha elkészült a krémünk, akkor összeállíthatjuk a tortát. A piskótát három egyforma vastagságú lapra vágjuk. A tortaformánk oldalát lecsatoljuk az aljáról és egy tetszőleges tálcára tesszük, hogy ha elkészül akkor már ne kelljen “zsonglőrködni” a kész tortával. A tortaforma oldalát sütőpapírral kibéleljük.
Letesszük a formába az első réteg piskótát, majd ráhalmozzuk a krém kb. 1/3 részét. Elegyengetjük, majd rátesszük a következő piskótát, majd a krém második harmadát, végül a harmadik piskótát. A tetején elsimítjuk a megmarad krém felét és hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a zselét. A citromok levét kifacsarjuk, összesen 2,5 dl citromlére van szükség, amit 1 evőkanál kristálycukorral felforraljuk, majd elkeverjük benne a zselatint. Picit hűtjük és a torta tetejére öntjük. Ha szeretnénk bonbont is készíteni, akkor 1 evőkanálnyi mennyiséget hagyjunk az edény aljában.
A tortát addig hűtjük, míg a citromzselét teljesen meg nem dermed a tetején.
Ezután jöhet a díszítés. Amíg dermedt a citromzselé, addig készítettem el a bonbonokat. A csokit megolvasztom, majd a bonbonformát megtöltöm vele, hogy mindenhol érje a csoki, a maradékot pedig kicsorgatom belőle. Ez lesz a külső réteg, ebbe fogom a tölteléket tölteni. Beteszem a fagyasztóba míg megdermed.
Ezután mindegyik bonbonba csorgatok egy kis citromzselét, ezt is fagyasztóba teszem, hogy dermedjen, végül a maradék túrós krémből a bonbonformákat 3/4-ig töltöm. A megtöltött bonbonok tetejére az olvasztott étcsokoládét csurgatom, elegyengetem és lehúzom egy kenőkéssel, hogy egyenes legyen, majd addig fagyasztom, amíg meg nem dermed.
Ezután kivehetjük a bonbonjainkat a formából. Nem nehéz elkészíteni, picit hosszadalmas, megéri próbálkozni vele, mutatós és nagyon jó érzés, hogy saját magam készítettem el.
A megdermedt tortát kiveszem a formából, lehúzom róla a sütőpapírt és a megmaradt krémmel, az elkészített bonbonokkal illetve ízlés szerint limeal vagy citrommal díszítem. Én az oldalát nem kentem be krémmel, nude torta készült, de tetszés szerinte az is bevonható.
Ezt a receptet teljes egészében én kísérleteztem ki, nem egy gyors torta, de aki szeret sütni, illetve új, különlegesebb recepteket kipróbálni, az mindenképpen szánjon rá időt, mert szerintem az eredmény kárpótol az sütéssel töltött órákért.
Sok sikert és jó szórakozást kívánok az elkészítéséhez és természetesen jó étvágyat és boldog családi pillanatokat az elfogyasztásához.