Hozzávalók:
Palacsintatésztához:
A töltelékhez:
A borsodóhoz:
Elkészítése:
A palacsintatésztát kiverjük a hozzávalókból. A tojásokat szétválasztjuk,a tojásfehérjét külön keményre verjük fel.
A tojássárgákat,lisztet,sót,cukrot,annyi szódavízzel és tejjel(felesen használtam)keverjük ki,hogy se híg,se sűrű ne legyen.
Végül hozzákeverjük a tojásfehérje habot,amitől könnyűvé válik a palacsinta. A palacsintákat kisütjük egyenként.
10 db palacsintára lesz szükségünk a rózsához,a maradékot külön elfogyasztjuk. Egy lapos tányérra 6-8 erős,fehér fonalat fektetünk,ráborítunk 1 palacsintát,meghintjük porcukorral, citromhéjjal ízesített darált dióval. Most következik a 2. palacsinta,amelyet lekvárral kenünk meg. A következőre megint diós töltelék,s ezt így folytatjuk,míg a palacsinta el nem fogy.
Most aztán a fonalakat felül olyan szorosra kötjük össze,hogy a tészta rózsához hasonló alakot nyerjen. Beletesszük annyi olvasztott vajba,hogy kb a harmadrész magasságig érjen és a tűzhely tetején szép sárgára sütjük. Tálaláskor a fonalakat eltávolítjuk,borsodóval vagy tejsodóval tálaljuk.
Borsodó elkészítése:
A bort vízzel,a citrom héjával,a tojássárgákkal ,reszelt citrom héjával,levével,8 dkg cukorral,liszttel kikeverjük,majd felforraljuk.
A tojásfehérjéket a 2 dkg cukorral keményre verjük és lazán hozzákeverjük. A műveletet gőz felett is elvégezhetjük.