Vargányás pulykazúza pörkölt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A pörkölthöz:

  • 1,4 kg pulykazúza
  • 30 dkg vargánya
  • 20 dkg zsír
  • 40 dkg vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg paprika
  • 10 dkg paradicsom
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • egész kömény
  • törött bors

A nokedlihez:

  • 10 dkg főtt tojásfehérje
  • 1 tojás
  • 2 dkg zsír (mindegy milyen)
  • 4 dkg banánliszt (vagy gesztenyeliszt)
  • 1 csapott kávéskanál só (elég sokat igényel a liszt édes íze miatt)

Elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk, majd a felhevített zsírban megpirítjuk.

Lehúzzuk a tűzről, beletesszük a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük benne és kevés vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a kockára vágott zúzát, a köménymagot és a fokhagymát. Ízesítjük sóval, törött borssal és zsírjára pirítjuk. Közben hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és paprikát.

Amikor már majdnem teljesen megpuhult a zúza, akkor hozzáadjuk a kockára vágott gombát és együtt készre pároljuk.

Nokedlivel tálaljuk, amihez valamennyi hozzávalóját turmixgépbe téve egynemű masszává dolgozzuk.

Sós, forró, de nem lobogó vízbe téve 2-3 perc alatt megfőzzük (ha feljön a víz színére tényleg csak 1-2 perc kell neki).

Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Esetleg kesutejfölt is kínálhatunk mellé.