Sünis fatörzstorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 5 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 250 ml étolaj
  • 125 ml forró víz
  • 35 dkg finomliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 2-3 ek kakaópor

Krém:

  • 7 dl tej
  • 2 tasak csokoládés pudingpor
  • 25 dkg lágy vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2-3 ek rumaroma
  • 2 ek kakaópor

Továbbá:

  • 10 dkg étcsokoládé a fakérgekhez

Sünikhez:

  • 15 dkg kekszmorzsa
  • 1 ek kakaópor
  • 2 ek baracklekvár
  • tej
  • fehér tortadara (vagy mandula) rózsaszín és fehér marcipán a díszítéshez

Elkészítése:

A tésztához egy 22 és egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, a széleit kivajazzuk és meghintjük liszttel.

Az egész tojásokat alaposan kihabosítjuk a cukrokkal, majd hozzáadjuk az olajat, a vizet és hozzáforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. A masszát kétfelé osztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és 3 ek vizet.

A formák közepébe 1-1 merőkanál sárga tésztát merünk, majd erre a kakaósat, majd felváltva folytatjuk a kanalazást, amíg el nem fogy a massza (szépen szétfog majd terülni egymáson. Kb egyforma magasságban legyen a két formában a massza).

Ezután 180 °C-on kb 40 percig (tűpróbáig) sütjük a lapokat, majd rácson kihűtjük.

A krémhez megfőzzük a tejben a pudingport és kihűtjük. A vajat a porcukorral, a rummal és a kakaóporral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a pudingot és tovább habosítjuk.

A kihűlt tészták tetejét egyenesre vágjuk és a levágott részt összemorzsoljuk, majd mindkettőt lapjában kettévágjuk. A krémből keveset félreteszünk, kb a krém felével betöltjük a lapokat, a többihez pedig hozzákeverjük a tésztamorzsát.

A nagyobb tortalapot egy tálcára helyezzük, megkenjük krémmel és a közepére ráhelyezzük a kisebb tortalapot. A tésztamorzsás krémmel körbetapasztjuk a tortát, kialakítva ezzel a fatörzset, majd körbekenjük a féltetett krémmel.

A fakéreghez a csokoládét mikróban megolvasztjuk és egy sütőpapírra kb 10*30 cm-es csíkot kenünk, rányomunk egy összegyűrt alufóliát, ráhelyezünk egy sütőpapírt, majd a keskenyebbik résznél fogva feltekerjük és hűtőben dermesztjük. Ezután kitekerjük és a csokoládét leválasztjuk a fóliáról. Az így kapott csokikérgeket rátapasztjuk a krémre, majd megszórjuk kakaóporral és porcukorral.

Hűtőbe tesszük dermedni.

A sünikhez összegyúrjuk a hozzávalókat, majd megformázzuk a sünik testét, marcipánból a szemét és az orrocskáját, majd a tortadarából a tüskéit.